Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Oei! Schroeiplekken door het strijken? Zo los je het op

Het is iedereen wel eens overkomen: tijdens het strijken word je ineens afgeleid of je let even niet op en voor je het weet zit er een schroeiplek in je kledingstuk. Dat is natuurlijk geen aanzicht. Maar gooi hem vooral niet gelijk weg, want je kunt nog het een en ander proberen om 'm te redden.

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Je werd afgeleid tijdens het strijken of het strijkijzer stond te heet voor de stof en nu zit er een afdruk in je kledingstuk. Wij geven je tips om deze plekken te verwijderen.

Deze tips werken echter niet voor textiel dat echt verbrand is of waar de afdruk of versiersels al zijn gesmolten.

1. Een ijskoud bad

Zie je de vlek bijna voor je neus ontstaan? Dan ben je er nog op tijd bij. Het kan dan al genoeg zijn om je kledingstuk even te weken in een bad met ijswater. Vul hiervoor een teil of de gootsteen met water en voeg er zoveel mogelijk ijsklontjes aan toe.

2. Waterstofperoxide en ammoniak

Deze tip werkt als een van de beste. Maak een mengseltje van waterstofperoxide en ammoniak en smeer het op de vlek. Pas op dat je er niet te veel van gebruikt. Laat het minimaal een uur intrekken, afhankelijk van hoe ernstig de vlek is. Spoel dan het kledingstuk uit en was het zoals je dat normaal ook zou doen.

3. Citroensap

Deze tip werkt alleen met witte en lichtgekleurde kledingstukken. Dus pas op met donkerdere stoffen.

Smeer de schroeiplek in met wat citroensap en leg het in de zon. Pas op met je handen en haren, want de combinatie van citroensap en de zon heeft een blekend effect.

4. Witte azijn

Het enige wat je hierbij hoeft te doen is de vlek behandelen met witte azijn en vervolgens de stof uitspoelen met koud water. Dit herhaal je tot de plek verdwenen is. Mocht ‘ie niet verdwijnen, probeer dan een van de andere tips.

5. Bleekmiddel

Zoals je misschien al gelezen hebt, heeft citroensap in combinatie met de zon een blekend effect. Maar dat heeft bleekmiddel natuurlijk nog erger. Gebruik deze tip daarom alleen bij wit en kleurvast wasgoed. Gebruik geen bleek voor wollen, zijden, satijnen en niet-kleurvaste stoffen.

Wanneer je andere tips al hebt geprobeerd, maar de vlek zit er nog steeds, kun je vier liter water mengen met één of twee dopjes bleek. Hierin week je het kledingstuk ongeveer een kwartier. Om alles gelijkmatig te bleken, kun je het beste tussendoor een paar keer roeren. Was het vervolgens zoals je dit altijd zou doen en hang het kledingstuk te drogen in de zon.

Schroeiplekken in je wollen kleding

Wol is helaas een materiaal dat heel snel wegbrandt. Je kunt dus het beste proberen om de vlek heel voorzichtig weg te schrapen of te schuren. Hiervoor kan je een nagelvijltje, schuurpapiertje of een borsteltje gebruiken. Pas wel op dat je geen gaten in de stof schuurt.

Alles geprobeerd?

Heb je alle bovenstaande tips geprobeerd en werkt niks? Dan kan je – net als bij wol – proberen de vlek weg te schuren. Doe bij dunne stof wel extra voorzichtig, want er zit zo een gaatje in.

Werkt ook dat niet, of durf je het niet aan? Dan kan je als allerlaatst nog kijken of je de vlek kunt verstoppen met een versiersel of een ander stuk stof.

Fotocredits

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: