Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze dieren kun je beter geen brood voeren! En dit is waarom

Even de eendjes voeren met de (klein)kinderen of wat oud brood meenemen naar de kinderboerderij. We zullen er bijna allemaal wel schuldig aan zijn. Toch kun je dit maar beter niet meer doen. Het is vaak zelfs verboden om de dieren op de kinderboerderij te voeren met iets dat je zelf hebt meegenomen. Het is ongezond voor dier en natuur. Hoe dat zit leggen we in dit artikel uit.

Herkauwers

Onder herkauwers vallen onder andere geiten, schapen, herten en koeien. Deze dieren herkauwen hun voer, waardoor hun vier magen er dus ook voor gemaakt zijn om dingen te eten die langzaam verteren. Brood verteert daarentegen best snel en dat kan zorgen voor problemen. Daarnaast zijn de vier magen van een herkauwer erg gevoelig voor het soort eten dat ze moeten verteren.

Brood kan ervoor zorgen dat de balans tussen de micro-organismen verstoord wordt. Dit – en het gisten van het brood in de maag – kan weer zorgen voor gasophoping. Daar kunnen de dieren erg ziek van worden en zelfs van komen te overlijden.

5
Lees ook:
5 tips voor een groene én onderhoudsvriendelijke tuin

Bovendien zit er in brood te weinig voedingsstoffen voor de herkauwers. Daarnaast zitten ze er sneller vol van én kunnen ze er ook nog eens heel dik van worden. Dat beïnvloedt allemaal de gezondheid van het beestje.

Ook kan het brood in de keel gaan klonteren en dat zal ervoor zorgen dat de dieren stikken en komen te overlijden. Brood moeten we dus schrappen van het menu van herkauwers.

Vogels

Niet alleen gewone vogels maar ook watervogels zoals eenden een ganzen kun je beter geen brood voeren. In brood zit veel zout en dat is hartstikke slecht voor de gevleugelde dieren.

Daarnaast zorgt het voeren van brood aan vogels voor nog meer problemen. Zo zitten er onvoldoende voedingsstoffen in brood en dat kan de gezondheid van de vogels in gevaar brengen. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor vogels en daar kunnen ze aan komen te overlijden.

Voor watervogels is brood eigenlijk nog gevaarlijker dan voor landvogels. Het zorgt er namelijk voor dat ze minder hoeven te zoeken naar eigen voedsel en dat creëert verveling. Door die verveling zoeken vooral woerden een andere bezigheid en dat resulteert vaak in verkrachting van de vrouwtjes.

Dit
Hier vind je alternatieven om van je oude brood af te komen!
Dit kun je allemaal doen met oud brood

Het voeren van eendjes trekt vaak ook ongedierte aan, zoals ratten en muizen. Deze dieren brengen ziektes met zich mee en zorgen voor overlast in de buurt. Ook meeuwen komen af op het brood en kunnen voor overlast zorgen.

Het water en de dieren die daarbij horen, hebben ook liever dat je de eenden niet meer voert. Brood dat in de vijver blijft drijven kan zorgen voor een bacteriële infectie in het water. Hier kunnen zowel de vogels als vissen en andere waterdieren dood aan gaan.

Honden en katten

Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.

Honden kun je dus beter geen gluten, maar juist hondenvoer met een hoog vlees- en visgehalte, groenten en fruit voeren. Maar pas op! Want ook niet al het groenten en fruit is goed voor honden. Druiven zijn bijvoorbeeld hartstikke giftig.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat. Dat kan resulteren in overgewicht en dat zorgt weer voor een ongezond dier.

Duidelijk dus!

Je kunt intussen vast de conclusie wel trekken: brood voeren aan allerlei soorten dieren is een grote no-go. De volgende keer dat je naar de kinderboerderij gaat kun je het beste een handje voer halen op de boerderij zelf. En zie je toch iemand die brood voert aan een beestje? Dan is het voor het dier het beste als je er even vriendelijk op afstapt. 

Wat te doen met oud brood?

Maarja, wat moet je dan met dat oude brood uit je keukenkast? Geen zorgen, daar kun je zelf nog heel wat lekkere dingen van maken

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: