Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo vaak moet je je gazon maaien voor het mooiste resultaat

Ben jij de trotse eigenaar van een lekker grasveld? Dan wil je dat natuurlijk wel mooi bijhouden. Maar wat zijn eigenlijk de 'spelregels' voor een mooi gazon? We zetten op een rij hoe vaak je 'moet' maaien, waarom, hoe lang het moet zijn en hoe je dat het beste kunt doen.

Allereerst: waarom is grasmaaien belangrijk? Door regelmatig te maaien zorg je ervoor dat je gazon dikker, gelijkmatiger en steviger wordt. Het gevolg hiervan is dat er minder snel onkruid of mos tussen het gras groeit, iets waar niet iedereen even blij mee is. 

Hoe vaak maaien?

Om het gras zo gezond mogelijk te houden is het van belang om in maart en april eens in de twee weken te maaien. In de warmere maanden (tot en met augustus) moet dit frequenter, namelijk 1 à 2 keer per week. Vervolgens kan je in september weer eens in de twee weken maaien.

Wanneer het wat kouder en natter wordt kun je het gazon met rust laten of maaien wanneer het wat zachter weer is. 

Overigens is niet iedereen het er mee eens dat er in de lente meer gemaaid wordt, er is ook wat voor te zeggen om zelfs een maaipauze in te lassen. Zo roepen verschillende natuurorganisaties op om in de maand mei even helemaal niet te maaien. Hoe dat zit lees je hier

Tip: Maai nooit in de volle zon, want dan kan het gras uitdrogen.  

Hoogte

Omdat je zo vaak maait hoeft je het gras niet mega kort te maaien, anders ontstaan er ook snel kale plekken. De ideale hoogte voor het gras is ongeveer 4 centimeter.

Tip: Van september tot april kan je het gras beter iets langer laten, zodat het gras beschermd is tegen de kou. 

Maaien

Wanneer je eenmaal gaat grasmaaien is het van belang om telkens in een andere richting te maaien. Als je telkens dezelfde richting op maait gaan de grassprieten na verloop van tijd platliggen en dat wil je natuurlijk niet.

Zelf
Lees ook:
Zelf gras zaaien? Zo doe je dat!

Ook kun je het beste maaien als het gazon droog is. Het gras gaat anders aan elkaar plakken en dit kan ervoor zorgen dat je grasmaaier verstopt raakt. Dus als het net geregend heeft, of als er nog ochtenddauw op het gras ligt kun je beter even wachten. 

Afgemaaide gras

Laat nooit grote hoeveelheden maaisel op je gazon liggen. Hierdoor komt er minder lucht en licht bij het gras, waardoor waardevolle voedingsstoffen verloren en het dus nauwelijks groeit.

Zo
Lees ook:
Zo verwijder je weegbree uit je gazon en zo voorkom je het

Fotocredits:

Headerfoto: StockWithMe

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: