Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Dierenarts Piet over (schijn)zwangerschap bij honden

04 mei 2022 17:44

Dierenarts Piet brengt weer een bezoekje aan de boerderij en is zeker niet alleen. Hij heeft namelijk een heel nest puppy’s mét moederhond meegenomen. Hij vertelt over de puppy's die hij mee heeft genomen en legt van alles uit over drachtige honden én schijnzwangerschap. Ook zijn er nog enkele pups uit het nestje te adopteren!

Het nest

Het nest puppy’s dat Piet heeft meegenomen was niet gepland. Moeder hond was loops en heeft gestoeid met een andere hond, waardoor ze drachtig is geworden. Op de echo was er aanvankelijk niks te zien, dus er werd gedacht aan een schijnzwangerschap. Maar toen haar buik ging groeien wist het baasje al hoe ver het was en zo'n twee maanden later waren er maar liefst tien pups geboren. 

Zwanger of schijnzwanger

Wanneer je denkt dat je hond drachtig is, test dit dan altijd even bij de dierenarts. Vooral omdat teefjes ook vaak schijnzwanger zijn. In de natuur werkt het namelijk zo dat wanneer het alfa vrouwtje drachtig is dat alle andere teefjes zich ook ‘zwanger’ voordoen. Ze ontwikkelen dan melkklieren, zodat zij mee kunnen helpen met het opvoeden van de welpen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Steriliseren

Om er zeker van te zijn dat jouw hond niet (meer) drachtig kan worden kun je ze laten steriliseren. Je voorkomt hiermee een ongewenste zwangerschap, maar ook schijnzwangerschap. Daarnaast verklein je de kans op ontstekingen en tumoren van de melklijst (melkklieren), baarmoeder en eierstokken.

Pups zoeken een baasje

Dierenarts Piet heeft dit nest niet zomaar meegenomen, want er zijn er nog drie pups die een nieuw baasje zoeken. De pups zijn nu nog klein, maar worden uiteindelijk net zo groot of zelfs groter dan de moeder. Zij is een Rhodesian Ridgeback en de vader is een herder kruising.

Heb jij er goed over nagedacht en zou je graag het baasje willen worden van een van deze pups? Meld je dan aan voor Ina (teef), Jaxx (reu) of Billy (reu)!

Fotocredits

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore