Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo verwijder je weegbree uit je gazon en zo voorkom je het

Weegbree is voor velen een vervelend onkruid dat binnen de kortste keren je hele gazon kan overnemen. Hoe kom je ervan af en hoe voorkom je het in het vervolg? Wij leggen het uit!

Allereerst is het handig om bij de basis te beginnen, namelijk hoe ziet zo’n weegbree eruit? Dit onkruid is te herkennen aan zijn brede, ovale bladeren en groeit in een rozet dicht bij de grond. In het midden groeien er stengels die een groen tot bruinachtige kleur hebben.

Onkruid vergaat niet

De weegbree groeit in het gazon vaak op plekken met compacte ondergrond en kale plekken. Meestal zijn dit plekken waar veel gelopen wordt. Wanneer dit onkruid zich eenmaal heeft weten te nestelen, kom je hier niet zomaar vanaf. Ze hebben namelijk lange en stevige wortels, die je dus niet zomaar in z'n geheel uit de grond trekt. 

Daarnaast is weegbree een windbestuiver, wat betekent dat de verspreiding via de wind gaat. Als je het niet snel verwijdert, dan is de kans groot dat je hele gazon en terras straks vol staat met dit onkruid.

Verwijderen

De eerste stap is dan ook om de weegbree met wortel en al te verwijderen uit je grasveld. Verwijder je alleen de bladeren dan groeit het onkruid gewoon weer terug.

Tip: Gebruik een onkruidsteker. Doordat de wortels zo diep liggen is dit makkelijker en sneller dan wanneer je het met de hand zou doen. 

Voorkomen is beter dan genezen

1. Bemesten

Om ervoor te zorgen dat de weegbree geen kans van slagen heeft in je gazon is het aan te raden om het elke drie maanden te bemesten. Hierdoor krijgt het gras veel voedingsstoffen binnen wat ervoor zorgt dat het een gezonde, dichtbegroeide grasmat wordt.

2. Verticuteren 

Ook is het aan te raden om het gazon te verticuteren. Dit betekent het weghalen van mossen en dode grassen. Hierdoor wordt je gras belucht en kan het gazon water, zuurstof en voedingsstoffen beter opnemen.

3. Herstellen 

Zitten er allemaal kale plekken in je gazon en is het niet meer mooi dichtbegroeid? Zaai dan op deze plekken graszaad, zodat het gras weer mooi vol groeit. Door de weegbree te verwijderen en het in de toekomst te voorkomen blijft jouw gazon mooi en volgroeid met een prachtige diepgroene kleur. De buurt zal jaloers zijn op jouw prachtige gazon!

Nuttig bij brandnetelprik

Toch is weegbree ook een nuttig plantje. Ben je gestoken door een brandnetel? Dan heeft weegbree een verdovende werking. En het mooie is, er is altijd wel weegbree te vinden in de buurt van een brandnetel! 

Onkruid
Lees ook:
Onkruid vervelend? Niet altijd! Hier is het allemaal goed voor

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: