Onkruid is natuurlijk niet per definitie een slechte zaak. Maar... van alle soorten onkruid is brandnetel toch wel het soort waar je liever niet mee in aanraking komt. Letterlijk, want het kan vervelende blaren en jeuk opleveren. Daarnaast is het een hardnekkige plant die niet 1, 2, 3 verdwijnt uit je tuin. Wij vertellen je hoe je van de brandnetels in je tuin afkomt, zónder je te bezeren.
In Nederland bestaan er twee soorten brandnetels: de kleine en de grote brandnetel. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de kleine eenjarig is en de grote meerjarig. Dit komt doordat de grote brandnetel stevige wortels heeft die zich flink uitbreiden onder de grond. De kleine soort verwijder je daarentegen makkelijk en snel doordat deze juiste kleine worteltjes hebben. Je kunt ze verwijderen op de volgende manieren:
Trekken maar
Voordat je begint met het verwijderen van de brandnetels is het belangrijk om goede handschoenen aan te trekken, bijvoorbeeld van rubber. Verwijder daarna de planten en begin daarbij met de wortels uit de grond te halen. Let wel op dat je dit nauwkeurig doet en de hele wortel uit de grond trekt, want anders zijn ze zo weer terug. Ze heten niet voor niets onkruid!
Het beste kun je dit doen in de lente, want als ze eenmaal bloeien verspreiden ze hun zaden erg snel. En dan ben je nog veel verder van huis. Probeer ook altijd meteen de plant te verwijderen wanneer je deze ziet. Hoe langer je ze laat staan hoe groter en taaier de wortels worden.

Pak het tuingereedschap er maar bij
Het onkruid kan je gemakkelijk verwijderen met een tuinklauw, door te schoffelen of met een steekschop. Hierdoor beschadig je de wortels, waardoor je ze gemakkelijk kunt verwijderen.
Bodem bedekken
Heb je last van brandnetels in je borders, bedek dan de grond met bodembedekkers. Dit zorgt er namelijk voor dat brandnetels – maar ook elk ander onkruid – geen schijn van kans maakt. Je kan dit doen door bijvoorbeeld houtsnippers neer te leggen. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je grond langer vochtig blijft. Wel zo fijn tijdens hete, droge zomers!
Ook kun je kiezen voor bodembedekkende planten, zoals kattenkruid en vrouwenmantel. Deze planten zijn heel handig, maar zijn ook nog eens mooie toevoeging voor je borders. Het ziet er namelijk ook nog eens leuk uit.
Oei, toch geprikt door een brandnetel
Ben je toch langs de brandnetelhaartjes gegaan? Geen probleem. Lees hier welke planten en huishoudelijke middelen de jeuk en pijn verlichten. Wist je namelijk dat er altijd wel een plantje in de buurt van een brandnetel groeit die de pijn verzacht?
Fotocredits:
- Headerfoto: magdasmith
- Foto 1: SStajic
- Foto 2: Zummolo