Eigen Huis & Tuin Lekker Leven

Alles wat je moet weten over het hangoorkonijn

27 april 2022 17:45

Dierenarts Piet heeft vandaag twee hele leuke en pluizige diertjes meegenomen: konijnen! Nijnie is een normaal konijntje en Rockie is een hangoorkonijn. Over die laatste vertelt Piet graag wat meer. Hangoorkonijnen hebben namelijk net iets meer verzorging nodig dan andere konijnen.

Communicatie

Hangoorkonijnen vallen niet specifiek onder één ras. Er zijn verschillende rassen konijnen waarbij de oortjes hangen. Maar allemaal hebben ze wel hetzelfde probleem: de communicatie. Konijnen gebruiken in hun communicatie namelijk veel lichaamstaal en hebben daar vooral hun oren bij nodig. Gelukkig begrijpen andere konijnen uiteindelijk ook dat bij hangoorkonijnen de oren nou eenmaal altijd hangen en leren ze communiceren op andere manieren.

Verblijf

Voor gewone konijnen, maar vooral voor hangoorkonijnen is het belangrijk dat – als ze in een buitenhok verblijven – ze voldoende beschutting hebben tegen de kou. Ze moeten goed geïsoleerd, tochtvrij en droog kunnen verblijven in hun buitenhok.

Gezondheid van de oren

Omdat de oren langs de kop hangen kan er minder lucht bij. Hierdoor zijn hangoorkonijnen gevoeliger voor oorontsteking en oormijt. Houd dus goed de gezondheid van de oren in de gaten.

Daarbij zijn ze ook gevoeliger voor ophopingen van oorsmeer. Je kan dit heel makkelijk controleren door het oortje even op te tillen en te kijken of je oorsmeer ziet zitten. Is dat het geval? Dan kan je het gemakkelijk weghalen met een oorreiniger die je ook voor honden of katten gebruikt.

Merk je dat je konijn zijn kop veel scheef houdt, of veel krabt of schudt? Dan is het verstandig om sowieso even met je konijn naar de dierenarts te gaan.

Hier moet je op letten

Om de gezondheid van je konijn goed in de gaten te houden is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Zo moeten konijnen dagelijks ruwvoer (bijvoorbeeld hooi of voederstro) binnenkrijgen. Houd ook goed het gedrag van je konijn in de gaten. Gaat ‘ie zich anders gedragen dan normaal, dan kan het zijn dat er iets aan de hand is.

Laat je konijnen jaarlijks controleren en vaccineren door de dierenarts. Ook konijnen die in een binnenverblijf leven moeten gevaccineerd worden.

Knuffelen

Konijnen zijn prooidieren, waardoor ze extra oplettend zijn bij grotere dieren en mensen. Maar elk konijn is anders. Sommige konijnen vinden het heerlijk om met je te knuffelen en andere konijnen willen er niks van weten. Je kan natuurlijk je beestje wel aanleren dat het oke is om met je te knuffelen. Zoals Dierenarts Piet zegt: “Liefde gaat door de maag”. Je kunt ze dus met wat lekkers de knuffeltijd laten associëren met een goede ervaring.

Kosten

Bij het aanschaffen van een konijn moet je – net als met alle andere dieren – rekening houden met de kosten. Het aanschaffen van een konijn op zichzelf zal niet zo duur zijn. Maar denk eraan dat één konijn niet gelukkig is, dus haal er altijd minimaal twee. Daarnaast moet je per jaar rekening houden met ongeveer €150 aan dierenartskosten en €250 aan voeding en andere verzorging.

Konijn adopteren?

De lieve Nijnie en Rockie die Piet meegenomen heeft naar de studio hebben intussen al een heel fijn thuis gevonden. Maar er zijn nog meer leuke andere konijntjes te adopteren. Als je een konijn wilt adopteren omdat je bijvoorbeeld een nieuw maatje zoekt voor je huidige beestje, kun je kijken bij een asiel of bij een stichting zoals Stichting Flappus. Op de website vind je allerlei leuke konijnenparen en 'single' konijnen die nog een gezellig huis zoeken. En onthoud: een konijn is pas gelukkig met een ander konijnenmaatje erbij.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore