RTL Wonen

Heb je je planten te veel water gegeven? Dit kan je nog doen om ze te redden

22 april 2022 16:55

Het is je intussen vast bekend dat één van de grootste fouten van plantverzorging gemaakt wordt tijdens het geven van water. En dan hebben we het niet alleen over het vergeten daarvan, maar vooral over het overschot aan water. Veel mensen geven hun planten namelijk snel te veel water en dat vinden die groene rakkers niet zo leuk. Gelukkig zijn er trucjes waarmee je ze kunt redden! Én… voorkomen is beter dan genezen.

Herkennen

Het is in eerste instantie natuurlijk wel handig om te weten wanneer je je plant nou te veel water hebt gegeven. Dat kan je herkennen aan een aantal seintjes die je plant afgeeft.

Een van de eerste tekens die een plant geeft als hij te veel water heeft gehad is dat de grond een lange tijd nat of vochtig blijft. Dit kan je heel simpelweg gewoon met je vinger voelen. Steek je vinger wel tot minimaal een vingerkootje in de grond, want daar zitten de wortels pas.

Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen.

Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen. Dat is misschien verwarrend – het lijkt namelijk op een teken van te veel zonlicht en verdroging –, maar met wortelrot kan de plant niet meer voldoende water opnemen en zullen de bladeren dus afsterven.

Reddingsplan: snoeien en verpotten

Je kunt je groene vrienden gelukkig nog redden, zelfs als ze al wortelrot hebben opgelopen. Je kan dan het beste de plant uit zijn huidige aarde halen en de wortels controleren. Haal alle zieke wortels weg – die herken je aan een vieze bruine kleur en snotterige structuur – en laat zoveel mogelijk gezonde wortels zitten.

Moet je veel wortels verwijderen? Snoei dan de plant ook een beetje kleiner. Zo blijft de verhouding goed en hoeven de gezonde wortels niet extra hard te werken.

Laat vervolgens de wortels drogen om meer wortelrot te voorkomen en plaats de plant daarna pas terug in een pot met verse grond. Om je plant een boost te geven kun je ‘m nog wat extra voeding geven. Maar let op, verdun de plantenvoeding altijd met water. 

Absorberen

Als je de gewoonte hebt om je planten te veel water te geven kan een spons hiervoor een goede oplossing zijn. En bijna iedereen heeft er wel eentje in huis.

Haal eerste de plant uit de pot en zorg ervoor dat er helemaal geen water meer in de pot zit. Leg vervolgens de spons onder in de pot en bedek deze met een beetje aarde. De plant kan nu weer terug de pot in. Doordat de spons onderin zit, zal deze het overtollige water vasthouden en zo krijgt je plant dus alleen het water wat hij nodig heeft. Daarnaast houdt de spons natuurlijk voor lange tijd water vast (wat de plant alsnog kan opnemen) waardoor je eigenlijk je plant minder vaak water hoeft te geven.

Hetzelfde trucje werkt ook met een tampon. Hiervoor kan je de plant gerust in de pot laten zitten. Wanneer je merkt dat de grond al te lang vochtig is, kan je een tampon een heel stuk in de aarde duwen. Met een handomdraai heeft ‘ie al het overtollige water opgezogen en kan je hem weer uit de pot halen.

IJskoud

Met deze tip heb je maar twee ijsklontjes nodig per plant. Leg eens per week twee ijsklontjes aan de voet van de plant. Hiervoor moet je plant natuurlijk wel op een schoteltje of bordje staan. Doordat de ijsklontjes langzaam smelten, geven ze heel gecontroleerd water af aan de plant. Op die manier zal je plant niet in één keer een volle plons water krijgen en verdrinken. Let er bij deze tip wel op dat je plant tegen koud water kan. Niet alle planten houden van een koude douche namelijk!

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore