RTL Wonen

12 tips om gemakkelijker te besparen op je gasverbruik

20 april 2022 20:17

In de koude maanden gebruiken we veel gas vanwege het stoken van de verwarming. Maar ook in de rest van het jaar gebruiken we meer gas dan je misschien zou denken. Dat kan soms nog wel eens een flinke rekening opleveren. Met deze tips zal je zien dat het besparen op gas eigenlijk best gemakkelijk gaat!

We gaan met z'n allen meer en meer van van het gas af. Zo worden nieuwbouwhuizen al een tijdje helemaal zonder gas aangeleverd. Is dat bij jou (nog) niet het geval, dan is het extra belangrijk te letten op je gasverbruik. Niet alleen vanwege de torenhoge gasprijzen, maar natuurlijk ook voor het milieu. 

1. Slimmer koken: inductie of gebruik de oven

Besparen op gas kun je onder andere doen door van een gasfornuis over te stappen naar een inductiekookplaat. Koken doe je immers elke avond, dus uiteindelijk bespaar je hier ontzettend veel mee in je gasverbruik. Lees hier wat je moet weten over die overstap van gas naar inductie. Zit inductie er (voorlopig nog) niet in? Dan is het alsnog slim om rekening te houden met je gasverbruik in de keuken. Gebruik de (elektrische) oven bijvoorbeeld wat vaker in plaats van je gaspitten.  

2. Zet je verwarming 1º C lager

Met warmer weer zal dit geen probleem zijn, maar probeer in de winter eens de verwarming 1º C lager te zetten dan je normaal gewend bent (en trek een extra laagje kleding aan). Dit kan gemiddeld al €90,- per jaar schelen! Ook is het slim om de verwarming al een uur voordat je gaat slapen uit of laag te zetten. Je huis blijft na het uitzetten namelijk nog wel een uurtje warm, dus je merkt hier niks van. Behalve in je portemonnee natuurlijk! 

3. Sluit de deuren

Warmte heeft nogal de neiging om snel te ontsnappen, naar buiten of naar boven. Door de deuren (en ramen) te sluiten, houd je de warmte op zijn plek. Zo warmt de ruimte sneller op en blijft hij ook langer warm. Zou je de gangdeur openlaten, dan stijgt alle warmte naar de bovenverdieping, terwijl dat waarschijnlijk niet nodig is. 

4. Gebruik tochtstrips

De meeste deuren sluiten niet volledig aan op de deurpost en vloer. Je hebt vast wel eens een koud briesje gevoeld aan je voeten als je langs een deur liep. Met tochtstrips kun je dit voorkomen. Je houdt de warmte binnen de ruimte en de kou daarbuiten.

5. Zet alleen de radiatoren aan wanneer het nodig is

Misschien is het wat voor de hand liggend, maar zet de radiatoren uit in ruimtes waar je op dat moment niet bent. Een ruimte opwarmen voor niks is natuurlijk zonde. Zet ook de verwarming (op tijd) uit wanneer je gaat slapen. De dekens zullen je vanzelf opwarmen. Dit kan je gemiddeld meer dan €240,- per jaar schelen!

6. Doe je gordijnen dicht

Het is wel bekend dat warmte snel wegglipt via ramen. Vooral als je nog enkel glas hebt. Doe daarom je gordijnen dicht wanneer je de verwarming aan hebt staan. Zo wordt de ruimte sneller warm. Hangen je gordijnen over de radiator heen? Kort ze dan in of stop ze erachter.

7. Gebruik radiatorfolie

Een verwarming wordt warm aan alle kanten. Dus ook aan de achterkant. Dit betekent dat een deel van de warmte in de muur trekt en dus niet bijdraagt aan het opwarmen van de ruimte. Met radiatorfolie aan de achterkant van je verwarming voorkom je dat de warmte verloren gaat. Hiermee bespaar je zo’n €8,- per vierkante meter, per jaar!

8. Regel de temperatuur van je cv-ketel

De meeste cv-ketels staan standaard op een temperatuur van ongeveer 80º C. Maar dit is helemaal niet zuinig. Deze temperatuur kan heus wel een tikje lager. Is je huis supergoed geïsoleerd? Dan is een cv-temperatuur van 60 of 50 graden voldoende.

9. Zorg voor een moderne hr-ketel

Oudere cv-ketels ­– meestal van zo’n 13 jaar of ouder – verbruiken veel gas. Het overgrote deel hiervan is onnodig. Een moderne en zuinige hr-ketel zal wat duurder zijn om aan te schaffen, maar hij bespaart jaarlijks ongeveer 15 tot 20 procent gas. Het zal je dus op de lange termijn belonen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

10. Korter douchen

Gemiddeld 80 procent van het warmwatergebruik gaat naar douchen of badderen. Dat is ontzettend veel en daar valt dus ook veel op te besparen. Probeer allereerst vaker te douchen in plaats van in bad te gaan, én beperk je douchetijd tot maximaal 5 á 10 minuten. Er bestaan speciale waterdichte zandlopertjes of douchewekkertjes waardoor je eraan herinnerd wordt de kraan op tijd dicht te draaien. Uiteraard kun je ook een timer zetten op je telefoon. 

11. Houd je gasverbruik bij

Meten is weten! Door elke dag even je gasverbruik op te schrijven of bij te houden in een app, krijg je een duidelijker beeld. Je krijgt een beter overzicht van hoeveel gas je verbruikt en waar je mee kunt besparen.

12. Isoleer je huis

Sommige huizen zijn al hartstikke goed geïsoleerd, maar andere hebben nog steeds last van tocht in huis door bijvoorbeeld enkelglas. Lees hier wat je allemaal kunt doen om je huis te isoleren.

Fotocredits

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore