Eigen Huis & Tuin Lekker Leven

Pup of volwassen hond adopteren? Dit moet je weten

13 april 2022 17:42

Wanneer je een hond gaat adopteren, neig je misschien al snel naar een puppy. Ze hebben dan ook een enorme schattigheidsfactor. Maar er zijn natuurlijk andere honden in verschillende soorten, maten en leeftijden die je in huis kunt halen. Dierenarts Piet legt uit waar je op moet letten bij het adopteren van een pup tegenover het adopteren van een volwassen hond.

Honden- en mensenjaren

We weten intussen allemaal dat hondenjaren en mensenjaren niet helemaal hetzelfde zijn. De vuistregel hiervoor was altijd: één mensenjaar staat gelijk aan zeven hondenjaren. Maar dat blijkt niet helemaal waar te zijn. Piet vertelt dat je een hond van één jaar oud kan vergelijk met een mens van tussen de tien en vijftien jaar. “Ze zijn dan in de hoogte zo’n beetje uitgegroeid, maar in de bovenkamer nog niet.” Ook legt hij uit dat de ontwikkeling en veroudering in het begin bij hondenjaren wat sneller gaat. Daarna gaat het wat trager, maar nog steeds sneller dan bij ons.

Een pup in huis nemen

De meeste pups zijn zo’n acht á negen weken oud wanneer ze hun nest mogen verlaten. En dat betekent dat ze nog heel veel zorg en aandacht nodig hebben. Een pup in huis halen is dan ook erg intensief. Voor een puppy moet je de eerste vijf weken bijna 24 uur per dag thuisblijven. Zo’n hondje moet namelijk nog ontzettend veel leren en kan nog niet alleen zijn. Daarbij komt dat een puppy sneller ziek zal worden én nog niet zindelijk is. Dat kan natuurlijk zorgen voor ongelukjes in huis.

Tandjes wisselen kan ook zorgen voor wat ander soort ongelukjes. Tussen de vier en zeven maanden gaan pups wisselen en krijgen ze dus een hele hoge kauwbehoefte. Naast dat ze veel kunnen slopen, kunnen ze ook gaan kauwen op dingen die ze binnen kunnen krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer over puppygedrag

Aha! Daarom bijten pups én zo leer je het af

Volwassen hond adopteren

Volwassen honden zijn makkelijker alleen te laten en kennen al wat basiscommando’s. Heb je dus geen tijd om de eerste vijf weken thuis te zijn voor een puppy? Kies dan voor een volwassen hond. De beestjes weten vaak al in grote lijnen wat wel mag en wat niet mag. Daarnaast kun je meer zeggen over het karakter bij een volwassen hond, omdat deze al wat verder is ontwikkeld. Hiermee kun je dus beter bedenken of de hond wel een match is voor jou (en je gezin). Een mooie regel voor het adopteren van een dier is: Adopt don’t shop.

Zelf adopteren

Het is bij het adopteren van een dier dus ontzettend belangrijk dat je denkt aan de bijkomende factoren, zoals leeftijd, karakter, eigen tijd en energie en noem zo maar op. Neem altijd eerst een kijkje in een asiel wanneer je gaat adopteren. Een voorbeeld van zo’n asiel is Verhuisdieren. Daar zijn nog veel beestjes op zoek naar een fijn thuis.

Kik Kik

Kick – de hond die Piet mee heeft genomen naar de studio – is een van de honden van Verhuisdieren die op zoek is naar een baasje. Ze is een enthousiaste Mechelse herder van twee en een half jaar oud. Ze is op zoek naar een lief baasje dat tijd heeft om met haar aan het werk te gaan. Ben je benieuwd naar Kik of wil je haar adopteren? Ga dan naar de website van Verhuisdieren.

Kik Kik

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore