RTL Wonen

Mijn plant groeit scheef! Wat nu?

11 april 2022 20:20 Aangepast: 12 april 2022 08:05

Mensen met planten in huis kennen het probleem wel. Voor je het weet groeit je plant scheef. Vooral bij grote planten valt dit heel erg op. Een andere bekende plant die snel scheefgroeit is de pannenkoekenplant. Hoe dit komt en hoe je het tegengaat? Simpel!

Zonlicht

Een grote factor bij het scheefgroeien van planten is de zon. Alle planten groeien naar de zon, dat is nou eenmaal een feit. Dat betekent dus dat je je planten regelmatig moet draaien. Je zal zien dat ook de blaadjes naar de zon gaan kantelen.

Hoe vaak je de plant zou moeten draaien is heel erg afhankelijk van de plant zelf. Het beste is om je plant telkens een klein stukje te draaien wanneer je hem water geeft. Ook kun je simpelweg even wachten tot de plant – naar jouw smaak – weer te veel één kant op is gaan groeien. Het enige wat dan kan gebeuren is dat de plant een paar kronkeltjes in de stam krijgt.

Groeilamp

Mocht je het lastig of vervelend vinden om je planten constant te draaien, dan is daar ook een oplossing voor. Je kunt een groeilamp boven je planten hangen. Die bootst het zonlicht na en zorgt ervoor dat de plant naar de lamp toe groeit, recht naar boven dus. Nóg beter zou het zijn om je plant onder een lichtkoepel te zetten, maar niet iedereen heeft deze natuurlijk.

Opbinden

Bij grotere planten en bij planten waar draaien niet gaat (dat kan bijvoorbeeld met de plaatsing of vorm te maken hebben), is het een optie om de plant op te binden. Daar heb je verschillende soorten stokjes voor. De meest voorkomende is een bamboestok. Steek deze voorzichtig langs de stam in de grond en bind je plant eraan vast.

Pas op dat je bij het vastmaken niet de stam beschadigt. Een scherp touw of ijzerdraad kan ervoor zorgen dat de stam wordt afgekneld en het stuk daarboven te weinig voedingsstoffen krijgt, waardoor de plant dan kan afsterven. Er zijn gelukkig hele handige klemmetjes te koop waarmee je je plant kunt opbinden zonder hem te beschadigen.

Klim- of hangplant?

Misschien ben je die hangplant wel zat en wil je dat die omhoog gaat groeien. Bij sommige is dat helaas gewoon onmogelijk, maar voor andere hangplanten is het een hele realistische gedachte. Liaansoorten kunnen namelijk hangend groeien, maar als ze iets hebben om zich aan vast te hechten, kunnen ze ook de hoogte in. Hiervoor kun je heel goed een mosstok gebruiken. Deze zijn lichtbruin en zien er dus een beetje uit als een boomstam. Door de natuurlijke kleur en vorm valt 'ie niet zo erg op. 

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore