Eigen Huis & Tuin Lekker Leven

Alles wat je moet weten over de Britse korthaar

06 april 2022 17:46

Dierenarts Piet heeft vandaag een hele mooie kat meegenomen naar de studio. Beertje is een Britse korthaar. Een bijzonder (mooi) ras waar Piet van alles over weet te vertellen, zoals de oorsprong van de kat én het gedrag.

De Britse korthaar is een ras dat eind 19e eeuw is ontstaan en – zoals de naam al doet vermoeden – uit Groot-Brittannië komt. In Europa kennen wij vooral de Europese korthaar: een echte huis-, tuin- en keukenkat, terwijl de Britse korthaar juist een heel bijzonder ras is. In dit ras zit er namelijk ook wat van de Perzische kat doorheen gevlochten. Dat zie je onder andere terug in de brede kop. Daarnaast hebben ze een hele fijne, bijna zijdeachtige, vacht en een massief gespierde bouw.

Gedrag

Hoewel dit ras wel sociaal is, doen ze toch graag hun eigen ding, net als de meeste andere katten. Maar waar de Siamese kat ervan houdt om de hele dag tegen je te praten, zou een Britse korthaar dit niet zo snel doen. Daarnaast blijft dit ras het liefst op zijn vier pootjes staan, dus even optillen om te knuffelen zit er helaas niet in. Een Britse korthaar is vaak vrij rustig, waardoor ze perfect zijn als huiskat.

Verzorging

De Britse korthaar is makkelijk te onderhouden. Dit komt vooral doordat zij een vrij korte vacht hebben, waardoor er bijna geen klitten in komen. Je hoeft het dus alleen maar even af en toe even door te kammen, verder niet! Natuurlijk verliezen ze wel wat meer haar wanneer ze van een winter- naar zomervacht gaan of als ze gestrest zijn. Dan kun je ze beter iets meer kammen.

Ziektes

Bij de Britse korthaar komen er helaas ook geregeld ziektes voor. Zo kunnen ze last krijgen van hart- en nierproblemen. Check daarom altijd even bij fokker of de ouders van de kat zijn getest op deze ziektes en of de uitslag negatief was.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Adoptie  

Zou je graag een Britse korthaar kat willen hebben of een ander ras, kijk dan altijd eerst even in het asiel. Hier zitten nog heel veel katten zonder baasje die heel graag een liefdevol thuis willen hebben. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Verhuisdieren

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore