Plantentips van Tom

Deze kamerplanten kunnen goed tegen veel zonlicht

01 april 2022 17:43

De kijkersvraag van deze week gaat dit keer over kamerplanten. En dan in het bijzonder kamerplanten die goed tegen zonlicht kunnen. Wilma heeft namelijk een ruimte met lekker veel ramen, op het zuiden en het zuidwesten. Hierdoor schijnt er de hele dag zon naar binnen. Zij vraagt zich af welke planten je nou het beste in zo’n ruimte kunt zetten. Tom legt het uit!

Bij het kopen van kamerplanten komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Lukraak een plant kopen en hem gewoon maar ergens neerzetten vraagt om mislukking. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over welke plant je gaat kopen en waar je hem in huis wilt neerzetten. In dit geval is het dus goed om te weten welke soorten planten je goed in een vensterbank of ruimte kunt zetten waar een groot deel van de dag direct zonlicht op staat.

Zonbestendig

Aloë vera is een van de planten die goed tegen de felle zon kan. Het is een vrolijk uitziend plantje die je prima in de vensterbank kunt neerzetten. Daarnaast is het ook wel een beetje ironisch dat deze plant je weer kan helpen wanneer jij zelf verbrand bent door de zon. Een andere bekende plant die goed tegen direct zonlicht kan is natuurlijk – je raadt het al – de cactus. Cacti zijn een van de makkelijkste plantjes om te onderhouden. Ze zijn niet veeleisend als het gaat om temperatuur of luchtvochtigheid. En als het dan toch mis gaat, is dat meestal omdat ze te veel water krijgen. 

Tom geeft als extra tip: planten met dik blad kunnen vaak goed tegen zonlicht. Zo geeft hij ook de verschillende soorten ficussen als voorbeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees hier welke buitenplanten de felle zon overleven

8 planten die het goed in de volle zon doen

Zonnebrand voor je planten

Planten die niet zo goed tegen het directe zonlicht kunnen krijgen snel bruine randen of vlekken op het blad. Ze verbranden als het ware van de zon, net als bij mensen. Er bestaat voor planten daarom ook een soort zonnebrand. Dit middeltje spuit je op het blad van je plant en daarmee is ‘ie dus grotendeels beschermd tegen de zon. Pas wel op, want dit is uitsluitend voor planten. Dit werkt niet als zonnebrand voor mensen.

Extra tips

Als je planten hebt gevonden die je met een gerust hart in je vensterbank kan neerzetten, vergeet ze dan vooral niet. Het is van belang dat je de planten regelmatig draait. Zo zorg je ervoor dat de zon niet alleen maar op één kant staat te branden én zodat de plant niet scheef gaat groeien. Planten groeien namelijk altijd naar het zonlicht toe en door de plant te draaien, blijft hij dus mooi recht groeien.

Geef ook je planten die in de zon staan voldoende water. Vanwege de warmte verdampt het water sneller uit het blad en uit de grond. Ze hebben dus meer water nodig dan je misschien denkt. Maar blijf altijd opletten dat je ze niet te veel water geeft. Dat blijft voor velen namelijk een grote valkuil.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore