Ga naar de inhoud
RTL Wonen

8 planten die het goed doen in de volle zon

Wanneer je een tuin op het zuiden hebt zal je vast wel gemerkt hebben dat je planten het zwaar kunnen hebben in de felle zon. Daarom is het belangrijk dat je hier de juiste beplanting op uitkiest. Wij zetten acht soorten planten voor je op een rij die gek zijn op de zon én je tuin ook nog eens opfleuren!

1. Kattenkruid

Nepeta – beter bekend als Kattenkruid – is een plant die van mei tot september bloeit. De bloemen zijn vaak paars, roze of blauw van kleur en de bladeren grijs of groen. Deze plant is erg sterk en houdt van de zon. Ook trekt Kattenkruid vlinders, bijen en (natuurlijk) katten aan. Niet alle katten zijn er dol op, maar diegene die het wel zijn eten graag het blad of gaan erin liggen.

2. Achillea

Het Achillea (duizendblad) is een prachtige plant. De bloemen bestaan uit tientallen kleine bloemetjes die op stevige takken staan. De kleuren van deze plant variëren van wit en geel tot roze en paars. De Achillea is een echte zomerbloeier (juni tot augustus) en heeft weinig eisen wat betreft de grond. Zolang ze maar in de zon staan.

3. Stokroos

Stokrozen zijn prachtige bloemen die ergens tegenaan groeien. Ze krijgen dikke wortels die diep in de grond gaan, waardoor ze altijd water uit de grond kunnen halen, zelfs in droge periodes. Ze bloeien vanaf juni tot oktober. Deze rozen kun je in de volle zon plaatsen, maar wel uit de wind. Lees hier meer over het zaaien van stokrozen. 

4. Siergrassen

Er zijn verschillende soorten siergrassen, maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat de pluimen prachtig golven op de wind, wat voor een serene uitstraling zorgt. Let wel op dat niet alle siergrassen geschikt zijn voor de volle zon. Welke wel? Lampepoetsersgras (Pennisetum), verdergras (stipa) en diamantgras (Calamagrostis brachytricha).

5. Vlinderstruik

De fleurige vlinderstruik staat graag op een zonnig plekje. Planten die grijs/groene bladeren hebben – net zoals de vlinderstruiken – zijn vaak geschikt voor een drogere grond. De paarse kleur zorgt ervoor dat het een genot voor het oog is. Daarbij trekt het veel vlinders en bijen aan. De vlinderplant kan erg groot worden, dus hou hem in toom door regelmatig te snoeien.

6. Vuurpijl

Hoe kan het ook anders met zo’n naam als vuurpijl dat deze plant ontzettend kleurrijk is. Deze plant komt uit Afrika, waar hij de tropische temperaturen dus wel gewend is. Vandaar dat deze plant perfect is voor een warme en zonnige tuin. 

7. Lavendel

Lavende geeft een heerlijke geur af en wordt druk bezocht door bijen, hommels en vlinders. Echt een aanwinst voor je tuin dus! Nog een voordeel van deze plant is dat hij graag op een plekje staat met veel zon in een droge, voedzame grond. 

8. Zonnehoed

De zonnehoed is een spectaculaire plant die iets later dan de meeste planten bloeit. Namelijk vanaf juli tot eind september. Maar... van de bloemen kun je daarna nog een lange tijd van genieten. De zonnehoed staat – zoals de naam al doet vermoeden – graag op een zonnige plek in een voedzame en waterdoorlatende grond.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: