Ga naar de inhoud
RTL Wonen

7 dingen die je met eierschalen kunt doen

Bij het eten van een eitje op zondag of een uitsmijter als lunch, belandt de schaal vrijwel altijd in de vuilnisbak. Maar wist je dat de schalen eigenlijk heel nuttig kunnen zijn? Deze zeven dingen kun je met eierschalen doen.

1. Mest

Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond.

Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten. Deze kunnen erg snel rotten tijdens het groeiseizoen wanneer er een calciumtekort is in de grond. Maar dit los je dus heel makkelijk op door eierschalen aan de grond toe te voegen.

2. Compost

De eierschalen kun je ook aan je compost toevoegen zodat deze wordt verrijkt. Hierdoor creëer je humus met calcium, wat zeer voedzaam is voor je planten. 

3. Ongediertebestrijder

Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.

4. Vogels

Vogels zijn gek op eierschalen. Als ze hierop kauwen krijgen ze extra calcium binnen. Dit is vooral nuttig voor vrouwtjesvogels na het leggen van eieren. Vermaal de eierschalen en meng het samen met het vogelvoer of strooi het in je tuin. Dat er op deze manier ook meer vogels in je tuin komen is niet alleen een gezellig aanzicht, maar het brengt ook een ander voordeel met zich mee. Zij eten namelijk ongedierte! 

5. Kippen

Het klinkt wat gek, maar kippen zijn ook dol op hun eigen eierschalen. Dit is net zoals bij de vogels goed om calcium binnen te krijgen na het leggen van eieren. Zorg er alleen wel voor dat je ze goed afspoelt en het binnenmembraan verwijdert.

6. pH-waarde

De pH-waarde van de grond kan de kleuren van bloemen beïnvloeden. Dit is afhankelijk van de zuur-/ alkalibalans in de grond. Neem bijvoorbeeld de hortensia. Deze kan wit, blauw of roze zijn. Om van je blauwe hortensia een roze te maken moet de grond minder zuur worden. En dit doe je simpelweg door eierschalen aan de bodem toe te voegen.

7. Honden & katten

Niet alleen de inhoud van een ei, maar ook de buitenlaag van een ei is erg goed voor zowel honden als katten. Zo’n eierschaal bevat namelijk veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Je kunt het ei zowel rauw als gekookt geven. Rauw is echter wel beter dan gekookt, omdat er bepaalde voedingsstoffen verloren gaan wanneer ze worden gekookt.

Gooi dus nooit meer zomaar je eierschalen weg, maar hergebruik ze!

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: