Huisdieren

Kat en hond samen in één huis: zo pak je dat aan

23 maart 2022 17:38

Katten en honden zijn natuurlijk twee totaal verschillende beesten, maar toch kunnen ze in de meeste gevallen heel goed samen leven. Dierenarts Piet heeft vandaag Lupa de hond en Bell de kat meegenomen. Deze twee leven samen in één huis. Piet gaat meer vertellen over de relatie tussen twee verschillende dieren en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Leven als kat en hond

Een hond en een kat zijn twee verschillende soorten die ieder op hun eigen manier communiceren. Wanneer je deze twee bij elkaar in een huis zet moet de hond kattentaal gaan leren of de kat hondentaal. De hond of kat leert dit zichzelf aan en neemt zelfs het gedrag van de ander over. Zo kan een hond zich bijvoorbeeld grondiger wassen of een kat loopt gezellig een rondje mee wanneer je de hond uitlaat.

Territorium van de kat

De eerste ontmoeting tussen een kat en een hond moet altijd gebeuren in het territorium van de kat. Katten zijn namelijk erg gericht op hun eigen plek. Wanneer je graag een hond bij je kat wil of andersom, probeer dit dan eerst uit voor je het dier permanent in huis haalt. Heb je al een kat, dan zou je eens een hond kunnen uitnodigen die al katten gewend is. Zo kun je alvast peilen hoe jouw kat reageert op het dier. Wanneer je al een hond hebt en overweegt ook een kat in huis te halen, dan zou je je hond eens mee kunnen nemen naar een kat die honden al gewend is om zo te kijken hoe jouw hond reageert.

Introductie

Wanneer je klaar bent om de stap te maken door een hond of kat in huis te nemen dan is de introductie erg belangrijk. Doe dit niet alleen maar op het territorium van de kat, maar let ook goed op de hond. De meeste honden zijn eigenlijk bang voor katten, omdat ze weten dat dit snelle en krachtige dieren zijn. Daarom is het verstandig om beide dieren de ruimte te geven. Vaak wint de nieuwsgierigheid het van de angst, bij zowel de hond als de kat. Als je merkt dat de spanning opbouwt (blaffen, blazen of staren), stop dan voor die dag en probeer het een paar dagen later nog een keer. Het allerbelangrijkste is dat je niks gaat forceren. Als je merkt dat er bij één van beiden stress blijft ontstaan, dan kun je er beter voor kiezen om het bij alleen een hond of kat te houden. 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuw inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Adopteren

Lupa en Bell hebben hun warme gezin al gevonden waar ze gelukkig zijn, maar voor vele andere honden en katten is dit niet het geval. Wil je een maatje voor je hond of kat? Kijk dan altijd eerst in het asiel. Een voorbeeld hiervan is Verhuisdieren. Bij het profiel van het dier staat ook bij beschreven of ze gewend zijn aan een huishouden met een hond én een kat. Zo ook hond Ferry en kat Bobby die beide zes jaar oud zijn én nog op zoek zijn naar een liefdevol baasje. 

Ferry Ferry

Ferry is een vrolijke, stoere en actieve jongen. Hij is een kruising van een herder en is gevonden op straat, vastgebonden aan een bankje en heeft een litteken op zijn neus. Hij is dol op mensen, kinderen en katten, maar best lomp. Vandaar dat Ferry niet geschikt is voor jonge kinderen. Hij is gek op avontuur en zoekt daarom ook een baasje die actief met hem meedoet. Wil je meer informatie of wil jij het baasje worden van Ferry? Ga dan naar de website van verhuisdieren

Bobby Bobby

In de aflevering van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven had Piet het over de lieve kater Beauty die nog een huisje zoekt. Alleen heeft de kat tussen de opnames en uitzending al een lief baasje gevonden! Maar... Bobby zoekt wel nog een huis. Bobby kan goed met kinderen en honden overweg, leeft graag buiten, maar slaapt binnen. Het is een boskat die een ster is in muizen vangen. Wil je meer informatie of zou je Bobby graag in huis willen nemen? Ga dan naar de website van Verhuisdieren

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore