Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Barbecue met kolen of gas: dit zijn de voor- en nadelen op een rij

Nu er weer een langdurige periode van mooi weer voor de deur staat begint het bij veel mensen al te kriebelen om lekker te gaan barbecueën. Lekker met het hele gezin, vrienden of gewoon lekker met z’n tweetjes genieten van de zon en het heerlijke eten. Toch is er altijd een discussie over het gemak en de kwaliteit wat betreft barbecueën op gas of kolen. Wij zetten van beide soorten de voor- en nadelen op een rij.

We hebben alle soorten verklaringen al gehoord. Van “als het op kolen is gegrild, smaakt het beter” tot “met gas proef je het vlees of product en niet de kooltjes”. Of je nu in team kolen of team gas zit verschilt dus per persoon en smaak. Maar waarom je voor kolen of gas kiest kan niet iedereen even goed onderbouwen. Daarom zetten wij voor het gemak nog maar even de verschillen en voor- en nadelen voor je op een rij.

Barbecue op kolen

Een kolenbarbecue heeft het totaalplaatje van barbecueën. De geur van kolen, het aansteken en (soms best lang) wachten totdat het heet wordt. Daarnaast kan deze barbecue veel heter worden en zelfs temperaturen tot wel 400 °C bereiken. De temperatuur kun je in tegenstelling tot een gasbarbecue niet met een knop regelen, maar door er extra, minder of juist geen zuurstof aan toe te voegen. Ook als je gek bent op het roken van bijvoorbeeld vis is de kolenbarbecue perfect.

Maar naast alle voordelen heeft deze ook nadelen. Zo kan het wel eens lastig zijn om de kolen aan te krijgen, of lukt het sommigen zelfs helemaal niet. En wanneer de barbecue dan eenmaal heet is komt het volgende punt: het stabiel krijgen én houden van de temperatuur. Ben je tot slot klaar met grillen, dan blijft er nog de troep over. Vet vermengd met stukjes kool, as en eten. Tip: gebruik een ui om 'm schoon te maken! Hoe dat werkt lees je hier

Niks
Elke week nieuwe inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Barbecue op gas

Als je geregeld last minute bedenkt dat je spontaan wil barbecueën, dan is een barbecue op gas ideaal voor jou. Deze zijn namelijk binnen 10 á 15 minuten al goed heet. Ook werkt deze barbecue een stuk makkelijker en de temperatuur is makkelijker te regelen en constant te houden.

Het nadeel van deze barbecue is dat ze groot zijn, waardoor ze best wat ruimte innemen in je tuin of schuur. Daarnaast zijn ze een stuk duurder en kunnen ze niet zo heet worden als een barbecue op kolen. Maar zolang je de basisdingen wil grillen is deze er perfect voor.

Nu je de voor- en nadelen weet van de verschillende barbecues kan je de juiste beslissing maken. Onthoud dat je met beide varianten heerlijk kunt barbecueën. Het is vooral belangrijk om de keuze te maken op basis van wat je er graag mee wil doen en wat het beste bij jou past. 

Fotocredits

Headerfoto: Jianbi Chen

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: