RTL Wonen

Zo kun je je winterjassen het beste opbergen in de lente en zomer

13 maart 2022 17:56 Aangepast: 15 maart 2022 17:39

De winter loopt op z'n eind, het zonnetje begint al flink te schijnen en dus kunnen de winterjassen langzamerhand weer opgeborgen worden. Maar hoe zorg je er nou voor dat je winterjas volgend jaar nog net zo mooi is als dat ‘ie dit jaar was? We zetten een aantal handige tips voor je op een rij.

1. Geef ze een wasbeurt

Het is misschien een beetje een gedoe, maar je kunt je jassen beter eerst wassen voor je ze opbergt. Hoe verleidelijk het ook is om te denken dat dat volgend seizoen wel weer komt. Nu zitten er misschien vlekken in die er volgend jaar niet meer uitkomen. Let wel op dat je goed in het label van de jas kijkt of deze in de wasmachine kan. Sommige jassen moeten naar de stomerij.

2. De juiste plek

De meeste mensen zullen hun winterjassen simpelweg naar de zolder verplaatsen om ze de volgende winter onder het stof vandaan te moeten vissen. Winterjassen kunnen het beste in een donkere, koele en droge ruimte bewaard worden. De meeste winterjassen kun je opvouwen, dat scheelt ruimte. Winterjassen van kwetsbare stoffen en wol kun je echter het beste bewaren aan een stevige, houten kledinghanger.

3. Ook stof moet ademen

Je zal er misschien niet direct aan denken, maar stof moet ook blijven ademen. Dat betekent dat je bij het opbergen van de winterjassen erop moet letten dat je ze niet te dicht op elkaar hangt of stapelt. Gebruik om deze reden ook nooit plastic kledinghoezen of opbergdozen. De kwaliteit van de stof zal er hard op achteruit gaan. Gebruik daarom stoffen kledinghoezen en dozen. Hierdoor kan de winterjas blijven ademen.

Tip: heb je geen kledinghoezen? Je kunt een winterjas ook heel goed in een kussensloop bewaren!

4. Vorm bewaren

Of je een jas nou opvouwt of ophangt, als je hem opbergt is het hoe dan ook aan te raden om alle knopen, ritsen en klittenband dicht te maken. Op die manier behoudt de jas veel beter zijn vorm en zal hij er volgend jaar een stuk mooier uitzien.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

5. Geen spullen kwijtraken

Om te voorkomen dat je ineens dat bonnetje of je haarelastiekje kwijt bent, is het slim om vóór het opbergen alle zakken leeg te halen. De achtergebleven spullen kunnen ook zorgen voor lelijke vlekken en verkleuringen. En dat wil je natuurlijk niet.

6. Keuzes maken

Voor je je jassen gaat opbergen is het verstandig om ze allemaal eens goed door te spitten. Ga je elke jas volgend jaar echt weer aantrekken? Het scheelt natuurlijk weer ruimte als je besluit een aantal jassen weg te doen. En met wegdoen bedoelen we niet per se weggooien. Elke kringloopwinkel of kledingbank zal blij zijn met jouw oude winterjas.

7. Geurtjes en motten weghouden

Wanneer je dan eindelijk al die jassen hebt opgeborgen, blijft er natuurlijk nog steeds het gevaar op motten en vieze geurtjes. Voor beide gevaren is er een simpele oplossing: geurzakjes. Motten vinden de de geur van lavendel en cederhout vreselijk. Met die geurtjes – die wij gelukkig heel lekker vinden – houd je ze dus op afstand van jouw mooie winterjassen. En als je eraan denkt om eens in de zoveel tijd een nieuw geurzakje in je kast en/of jassen te leggen, voorkom je dat ze muf gaan ruiken.

Fotocredits

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore