Dat planten water nodig hebben om te overleven staat vast. Maar welk water is nou eigenlijk beter voor jouw groene vriend: regenwater of kraanwater?
Kraanwater voor je planten
We tappen de hele dag door water uit de kraan. We koken en douchen ermee, drinken ervan en spoelen er de wc mee door. Al dat water komt uit dezelfde leidingen. De meeste mensen zullen er daarom ook hun planten mee water geven. Even een gietertje vullen en schenken maar.
Kraanwater is alleen niet de beste optie voor je kamerplanten, omdat hier kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er vooral bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt. Te veel kalk kan de pH-waarde van de potgrond veranderen, waardoor je plant niet meer goed groeit. Zie je dat jouw plant een wit kalklaagje heeft? Dan kan je de plant het beste verse potgrond geven.
Wel is er onderscheid te maken tussen hard en zacht water. Hard water bevat meer kalk en magnesium en is schadelijker voor je planten dan zacht water. Daarbij is het kalk- en magnesiumgehalte erg laag. Toch kan je plant ook van zacht water witte plekken krijgen. Of je hard of zacht water tapt, verschilt per regio. Het is altijd even aan te raden om dit te checken, dat kan je hier doen.
Regenwater is gezonder
Kraanwater is dus niet per se funest voor je planten, maar je moet de potgrond en bladeren goed in de gaten blijven houden omdat te veel kalk schadelijk kan zijn. Om die redenen kunnen we dus wel stellen: regenwater is gezonder voor je planten dan kraanwater. Maar het is niet altijd even makkelijk om dat te verzamelen.
De makkelijkste manier om aan regenwater te komen is natuurlijk een regenton in de tuin. En als je daar geen ruimte voor hebt, kun je altijd een emmer of een gieter buiten zetten wanneer het gaat plenzen.
Maar wat nou als je geen tuin hebt? Je kunt moeilijk een regenton uit je raam hangen. Wat je dan kan doen is – als je daar plek voor hebt – gewoon je plantjes even buiten zetten wanneer het regent. Zo worden de bladeren ook nog eens schoongespoeld, wat weer bevorderlijk is voor de groei.
Een andere oplossing is om een stevige bak of emmer aan je balkon of raam te hangen. Die kan het regenwater opvangen, waarna jij het weer kan gebruiken voor je planten.
Liever geen koude voetjes
Net als wij vinden planten het niet fijn om ineens een hele plens koud water over zich heen te krijgen. Zorg er dus voor dat je het regenwater even op kamertemperatuur laat komen voor je het gebruikt. Zo houd je je planten naast gezond ook tevreden.
Fotocredits:
- Headerfoto: ronstik - iStock
- Foto 1: courtneyk - iStock
- Foto 2: Willowpix - iStock
- Foto 3: tanyss - iStock
