Het is de week zonder vlees, vis en zuivel. Ofwel: de vegan week. Veganistisch zijn betekent dat je geen dierenproducten draagt, gebruikt en eet. Geen wollen truien, donzen verenkussens en honing dus. Gelukkig zijn er ontzettend veel producten die we daarvoor in de plaats kunnen gebruiken. Zo zit dat ook met voedsel. Hier lees je een aantal gezonde vlees-, vis- en zuivelvervangers.
Dit heb je nodig
Als veganist eet je geen vlees, vis en andere dierenproducten zoals eieren en zuivel. Het kan dan soms best een uitdaging zijn om evengoed aan de juiste voedingsstoffen te komen.
Vlees is een natuurlijke bron van eiwitten, ijzer en vitaminen B12 en B1. Vis is ook een natuurlijke bron voor eiwitten, maar ook voor omega 3-vetzuren. Zuivel is dan weer een manier om calcium binnen te krijgen.
Al deze voedingsstoffen en vitaminen zijn belangrijk voor ons lichaam. Als veganist moet je er dus op letten dat je deze voedingsstoffen binnenkrijgt met behulp van andere producten.
Bron van voedingsstoffen
Peulvruchten zijn een hele goede plantaardige bron van eiwitten. Sojabonen vallen ook onder peulvruchten en zie je dus vaak terugkomen in recepten van kant-en-klare vleesvervangers. Tempé en tofu zijn bijvoorbeeld een van de bekendste vleesvervangers die in de winkel liggen.
Maar peulvruchten zijn niet alleen rijk aan eiwitten. Ze zijn ook een goede bron voor vezels, koolhydraten, B-vitamines en ijzer. Het zijn zowel goede vlees- als visvervangers.
Omega 3-vetzuren
Zoals al even genoemd, mis je de opname van omega 3-vetzuren wanneer je geen vis eet. Zorg er daarom voor dat je elke dag een handje noten of zaden eet. Hierin zitten namelijk ook de gezonde vetten die je nodig hebt, waaronder omega 3-vetzuren.
Let er wel op dat je van sommige noten niet te veel eet. Zo kunnen amandelen in grote hoeveelheden gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Calcium zonder zuivel
Als je geen zuivel binnenkrijgt, kan het zijn dat je een tekort krijgt aan calcium. Om dit gehalte weer op te schalen, is het goed om veel groene groentes te eten zoals broccoli, sperziebonen, boerenkool en paksoi. Ook kikkererwten zijn een goede bron van calcium. In melkvervangers zoals amandel- en havermelk zit van zichzelf geen calcium, maar de varianten die we kopen in de winkel zijn er vaak wel mee verrijkt.
Extra erbij slikken kan geen kwaad
Het blijft lastig om de aanbevolen hoeveelheden aan voedingstoffen binnen te krijgen wanneer je een volledig veganistisch dieet volgt. Maar ook daar is een oplossing voor. Vooral van vitaminen B-12, calcium en omga 3-vetzuren is het lastig om er voldoende van binnen te krijgen. Daarom is het belangrijk om extra vitaminen B-12, calciumtabletten en (veganistische) visolie capsules bij te slikken.
Daarnaast kan het nooit kwaad om contact op te nemen met een diëtist of huisarts die jou er nog meer over kan vertellen en je de juiste richting op kan helpen.
Fotocredits:
- Headerfoto: Diane Labombarbe - iStock
- Foto 1: alvarez - iStock
- Foto 2: stock_colors - iStock
