Huisdieren

Waarom een vuurgarnaal eigenlijk niet mag ontbreken in een aquarium

09 maart 2022 17:40

Garnalen als huisdier, niet ieders hart gaat hiervan sneller kloppen. Toch zijn dit ontzettend leuke en nuttige beesten. Dierenarts Piet heeft vuurgarnalen meegenomen naar de studio en vertelt onder andere waarom je deze beestjes in je aquarium zou moeten hebben.

Schoonmakers

Veel mensen worden rustig van het kijken naar een aquarium en het verzorgen van de visjes. Het onderhoud hiervan vergt alleen behoorlijk veel tijd en kennis. Dierenarts Piet heeft daarom de perfecte oplossing waardoor het onderhoud iets makkelijker wordt: vuurgarnalen in je aquarium! Deze garnalen eten de algen op, waardoor je aquarium mooi schoon blijft zonder dat jij er extra werk aan hebt. 

Wat eten vuurgarnalen?

Vuurgarnalen eten vooral plantaardig, zoals geplette erwten, beukenblad en eikenblad. Daarnaast hebben ze nog een klein beetje dierlijk voedsel nodig, en natuurlijk ook de algen. Doordat het schaaldieren zijn vervellen ze regelmatig. Het vel eten ze vervolgens zelf weer op, zodat die stoffen hergebruikt worden. De garnalen zijn dus makkelijk te onderhouden, omdat veel van hun etenswaren al in het aquarium te vinden zijn.

Leefomgeving  

Het belangrijkste voor een vuurgarnaal is dat de leefomgeving in het aquarium goed is voor de diertjes. Als dit in orde is dan kun jij er als liefhebber nog meer van genieten. Dierenarts Piet vertelt wat je vooral wel en niet moet doen.

Allereerst is het belangrijk om het water regelmatig te meten op temperatuur, zuurgraad en hardheid. Dus of je waterkwaliteit goed is. Garnalen zijn hier nog gevoeliger voor dan de andere diertjes in je aquarium. Mocht je een nieuw systeem erin willen starten, dan moet je deze zes weken laten draaien met alleen planten en een filter. Daarna mogen de garnaaltjes er pas in.

Verder is het belangrijk dat de filter is afgeschermd, omdat er ook jonkies en kleine garnaaltjes bij zitten en ze anders in de filter terecht kunnen komen. Dit voorkom je door een speciaal filter te kopen of een pantykous eroverheen te doen. De garnaaltjes hebben naast de algen – die al in het aquarium zitten – weinig extra voeding nodig. Voer ze dus vooral niet te veel.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Locatie van het aquarium

Belangrijk is dat het aquarium stabiel staat. Wanneer er mensen langslopen, stampen of rennen mag het water niet bewegen. Als dit wel het geval is ontstaat er een drukgolf in de bak, wat de beestjes als zeer stressvol ervaren. Ook mag het aquarium niet naast een verwarming staan en mogen er geen mensen tegenaan lopen. 

Soorten

Naast de vuurgarnaal heb je nog veel meer soorten garnalen, zoals bijvoorbeeld de Japonica garnaal en de dwerggarnaal. Dit zijn allemaal zoetwatergarnalen. Piet vindt deze vuurgarnalen echter het leukst, omdat ze makkelijk in onderhoud zijn en ze zich snel voortplanten. Ook houdt hij er niet van als diertjes gevangen worden in het wild om vervolgens in een aquarium te worden gestopt. Doordat deze garnaal zich zo makkelijk voortplant in gevangenschap hoeven ze dus niet in het wild te worden gevangen. 

Vuurgarnalen zijn er in verschillende kleurtypes. Online zijn er veel hobbyverenigingen te vinden waar je informatie kunt krijgen over deze garnaal.

Beginnersgeluk

De eitjes van hun jongen worden onder de buik van de moeder gedragen, totdat ze uitkomen. De vuurgarnaal eet gelukkig niet haar jongen op, in tegenstelling tot wat je vaak bij andere vissoorten ziet.

Deze garnaal wordt overigens niet heel oud, namelijk zo’n anderhalf jaar. Het is dus een goed type garnaal om mee te beginnen, omdat ze zo makkelijk zijn in onderhoud. Maar ondanks dat de vuurgarnalen makkelijk zijn, moet je je er nog steeds over inlezen en er goed over nadenken. Het blijft hoe dan ook een levend wezen wat je aanschaft en in huis haalt. 

Fotocredits:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore