Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Verse of diepvriesgroenten: wat is gezonder?

Twee ons groenten en twee stuks fruit. Dat is wat je elke dag binnen zou moeten krijgen. Maar soms heb je gewoon geen zin om je groenten te snijden of wil je groente langer kunnen bewaren. Diepvriesgroenten zijn dan onze redding. Scheelt je snijden én het is lang houdbaar. Maar zijn verse groenten niet gezonder dan diepvriesgroenten?

Het verschil

Het grootste verschil tussen verse groenten en diepvriesgroenten is dat diepvriesgroenten eigenlijk verser zijn. Dat klinkt gek, maar diepvriesgroenten worden bijna direct na de oogst behandeld en ingevroren.

Verse groenten worden ­– in tegenstelling tot diepvriesgroenten – al geplukt voor ze rijp zijn en daarna vervoerd naar de winkel. Omdat ze nog niet volledig volgroeid zijn bij de oogst, krijgen ze minder kans om alle voedingswaarden te ontwikkelen. Daarnaast weet je bij het kopen niet hoe oud die verse groenten eigenlijk zijn.

Overeenkomsten

Zowel diepvriesgroenten als verse groenten verliezen een deel van hun voedingsstoffen na de oogst. Dat gebeurt bij het vochtverlies vlak na het plukken, bij het voorsnijden of schillen, bij het invriezen en doordat sommige groenten niet de kans krijgen om helemaal te rijpen.

Uiteindelijk blijven er in diepvriesgroenten en verse groenten evenveel voedingswaarden achter. De een is dus niet minder gezond dan de ander.

En uit blik dan?

Groenteconserven – ofwel groenten uit blik of pot – zijn wel minder gezond dan verse en diepvriesgroenten. En gedroogde groenten bevatten nóg minder voedingsstoffen.

Groenten in blik of pot worden ervoor gemaakt om lang bewaard te kunnen blijven. Daarom wordt er zout en suiker toegevoegd en worden de groenten vaak al voorgekookt. Dit zorgt voor het verlies van de voedingswaarden. Het is dan ook zeker aan te raden om je groenten uit blik of pot even om te spoelen voor het koken. Je kan later altijd zelf nog zout toevoegen.

Gezonder bereiden

Zoals hierboven al even genoemd verliezen groenten hun voedingswaarden door het koken. Dat geldt voor alle soorten groenten. Groene groenten verliezen ook veel van hun gezonde voedingsstoffen wanneer ze geschild en gesneden worden. Veel van de vitaminen zitten in en vlak onder de schil.

Om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden kan je het beste de groenten zo kort mogelijk koken in zo weinig mogelijk water. Het is zelfs nog beter om je groenten te stomen. Je groenten blijven er ook nog eens lekkerder van.

Bevroren
En zo zit dat met fruit:
Bevroren fruit versus vers fruit: de voor- en nadelen op een rij
Gele
Lees ook:
Gele of groene kiwi? Dit is het verschil en deze variant is het gezondst
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: