Huisdieren

Dit is dus waarom je hond zijn eigen staart achterna jaagt

07 maart 2022 20:20

Het achterna rennen van de staart is iets wat je vaak ziet gebeuren bij jonge honden. Voor ons ziet dit er grappig en aandoenlijk uit, maar het is eigenlijk niet de bedoeling dat je hond dit doet. Wat de oorzaak van dit gedrag is en waarom het gevaarlijk kan zijn leggen we je uit in dit artikel.

Verveling

Achter de eigen staart aanrennen kan bij honden verschillende oorzaken hebben. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van verveling. Alle honden hebben voldoende beweging, ruimte en aandacht nodig. Dus wanneer je hond dit niet krijgt, is er een kans dat ‘ie achter zijn eigen staart aangaat. Dit los je op door eens een nieuw speeltje voor je hond te kopen of door simpelweg wat vaker met hem te gaan spelen of wandelen.

Stress

Helaas is ook stress een van de oorzaken van het staartjagen. Stress kan bij een hond – net als bij mensen – ook weer verschillende oorzaken hebben. Je hond kan bijvoorbeeld last hebben van verlatingsangst of van een recente verhuizing. Maar ook positieve stress hoort hierbij. Bijvoorbeeld wanneer de deurbel gaat. Net als wij vinden honden stress niet leuk. Probeer dus te achterhalen waar het vandaan komt en kijk of je de oorzaak van de stress weg kan nemen.

Gezondheid

Een andere reden voor dit gedrag kan de gezondheid van je hond zijn. Dit komt vaker voor bij honden op latere leeftijd. Wanneer je hond last heeft van parasieten in de staart, zal hij sneller geneigd zijn om hier achteraan te gaan om zo te kunnen knabbelen op de jeukende plek. Het kan hierbij voorkomen dat je hond zijn staart zelfs kapot bijt. Houd dus goed in de gaten of je hond tekenen van het bijten op de eigen staart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo stopt de hond met blaffen als de bel gaat

Lekker spelen

Gelukkig is de oorzaak niet altijd zorgwekkend. Vooral pups willen graag lekker kauwen op en spelen met alles wat beweegt. Al spelend achter de staart aanrennen leren ze hoe ze een prooi te pakken kunnen krijgen. Wanneer het leren van jagen niet verder gaat dan hun eigen staart, leren ze dit gedrag vaak ook weer af in de loop van de tijd. Het afleren heeft dan soms wat extra hulp nodig van de baas. Leid ze bijvoorbeeld af met een speeltje of maak ze duidelijk dat het echt niet mag.

Houd het in de gaten

Het achterna rennen van de staart is dus vaak een teken dat je hond zich niet zo gelukkig voelt. Houd het dus goed in de gaten en geef je trouwe viervoeter de extra aandacht en ruimte die hij nodig heeft. Daarnaast is het afleren geen makkelijke klus en kan het verstandig zijn om er een gedragsdeskundige bij te halen. Mocht je twijfelen over de oorzaak dan is het natuurlijk nooit verkeerd om je dierenarts om hulp te vragen.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore