Duurzaamheidstips

Met deze aanpassingen zorg je voor een duurzamer toilet

08 februari 2022 06:57

Het is één van de minst duurzame onderdelen in huis: de wc. Per persoon maken we er (in Nederland) circa zes keer per dag gebruik van, wat neerkomt op zo'n 35 liter water per dag! Maar door een paar kleine aanpassingen te maken wordt je toilet duurzamer en verbruik je een stuk minder water (en geld)!

De kleine knop voor de kleine boodschap

Een kleine aanpassing met een groot effect. Je kunt al veel water besparen op het toilet door te letten op de knop die je indrukt tijdens het doorspoelen. Veel wc's hebben namelijk een grote en een kleine knop waarmee je de hoeveelheid water kunt bepalen. Er bestaan bovendien toiletten met een 'stopknop' voor als er genoeg water is doorgespoeld.

Als je een kleine boodschap hebt gedaan is het meer dan voldoende om de kleine knop in te drukken. Een derde van alle Nederlanders gebruikt deze knop nooit, terwijl het zoveel verschil kan maken! Je bespaart namelijk ongeveer de helft van het water, wat dus goed is voor het milieu en goed voor je portemonnee.

Toilet met regenwater

Laat je een nieuw huis bouwen? Dan kun je overwegen om een apart systeem aan te leggen voor het doorspoelen van het toilet. Hier werkt regenwater bijvoorbeeld perfect voor. Dit spoelt anders toch maar de grond in... Als het niet genoeg heeft geregend wordt er evengoed van leidingwater gebruik gemaakt. Dubbel besparen dus!

Ook kun je kiezen voor een grijswatersysteem dat bijvoorbeeld douchewater opvangt om zo weer voor het doorspoelen van het toilet te gebruiken. Zo hergebruik je je eigen water en bespaar je daarmee veel kosten.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Duurzame materialen

De wanden van veel wc's zijn gestuukt of betegeld (of een combinatie hiervan). Maar er bestaan ook wandafwerkingen die een stuk duurzamer zijn. Zo zijn er fabrikanten die duurzaam tegelwerk verkopen. Er is tijdens het productieproces van deze tegels heel kritisch gekeken naar grondstoffen en bewerkingen. Milieuvriendelijkheid staat voorop en de afvalstoffen zijn zoveel mogelijk recyclebaar. Duurzaam stucwerk is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is daarmee ook veel minder belastend voor het milieu.

Duurzaam toiletpapier

Niet alleen de wc zelf kan duurzamer worden gemaakt, ook het soort papier dat je erin gooit kan al een groot verschil maken. Je kunt bijvoorbeeld wc-papier kiezen dat beter afbreekbaar is en van gerecycled papier wordt gemaakt. Dat toiletpapier is vaak net zo comfortabel (wel iets duurder), maar een stuk beter voor het milieu.

Ook door iets minder comfortabel wc-papier te gebruiken kun je al veel geld besparen. Toiletpapier dat uit twee lagen bestaat bevat al een derde minder papier dan toiletpapier dat uit drie lagen bestaat! Dus ook op deze manier kun je al een steentje bijdragen aan het milieu.

Fotocredits

Headerfoto: Kinga Krzeminska - Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore