Ga naar de inhoud
Tuintips

Leg zelf een border aan met dit handige stappenplan

Het aanleggen van een nieuw stuk groen in je tuin kun je natuurlijk laten doen, maar het is veel leuker om dit zelf te doen. Heel moeilijk is het aanleggen van een border niet, maar er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Onderstaand stappenplan helpt jou bij het ontwerpen, indelen en planten van je nieuwe border.

Stap 1: alles op een rijtje

Voordat je aan de slag gaat is het altijd een goed idee om de belangrijkste informatie en aandachtspunten helder te hebben. Denk hierbij vooral aan de afmetingen van je border, maar kijk ook naar de hoeveelheid zon én schaduw. Op basis van deze informatie kun je de planten uitzoeken.

Stap 2: kies je tuinplanten met beleid

Om een goed gevulde border te creëren, wil je hem opvullen met drie soorten planten: structuurplanten, vulplanten en eyecatchers. Een goede combinatie van deze soorten zorgt voor het beste en mooiste resultaat.

Structuurplanten geven, zoals de naam al zegt, structuur aan je border. Het zijn forse, naar boven groeiende, planten met een duidelijk silhouet. Denk hierbij aan heesters of hoge grassen. 

Vulplanten worden vaak op de achtergrond gezet, maar hoeven daardoor geen saaie planten te zijn. Ook deze kunnen prachtig in bloei staan, maar zijn vaak wat kleiner van formaat.

De eyecatchers daarentegen zijn lekker opvallend. In de zomer kies je het beste voor bloeiende tuinplanten, maar in de winter doen bessenstruiken het juist heel goed als blikvanger.

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je border maar een korte periode in bloei staat en de rest van het jaar een kale bedoening is. Het is daarom belangrijk om te spelen met de bloeiperiodes van verschillende planten, deze informatie vind je vaak op het plantenetiket. Bij kleine borders kun je het beste kiezen voor planten die maandenlang in bloei staan. Wanneer je meer ruimte hebt, kun je ook meer variëren met kortere bloeiperiodes.

DIY:
Lees ook:
DIY: Zo maak je zelf een houten vlonder voor in de tuin

Stap 3: tijd voor de inrichting

Nadat je de juiste tuinplanten hebt uitgekozen is het tijd om ze te planten. Verspreid de planten, wanneer ze nog in de kweekpot staan, over je border en speel wat met de verdeling. Ben je tevreden met wat je ziet, zet de planten dan op die plek in de grond.

Voordat je de planten in de grond zet, kan het handig zijn ze nog even met de onderkant in een emmer water te zetten. Hierdoor kan de kluit zich volzuigen met water en hoef je nog niet direct water te geven.

Stap 4: verzorging klaar, genieten maar

Nadat alle planten in de grond staan is het alleen nog een kwestie van genieten (en je planten verzorgen natuurlijk)! Hou er rekening mee dat nieuwe borders snel uitdrogen aangezien ze nog niet zo stabiel zijn. Maar binnen de kortste keren lost zich dat vanzelf op en is je border helemaal af.

Fotocredits

Headerfoto: Annie Spratt

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: