Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom het blad van een gatenplant soms wel of geen gaten heeft

De Monstera deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, is bij velen een geliefde plant. De enorme bladeren, met opvallende gaten aan weerszijden van de nerf hebben in veel woonkamers wel een plekje gevonden. Maar hoe verzorg je deze plant nou het beste en wat moet je doen als de nieuwe bladeren ineens geen gaten meer hebben? Wij zochten het voor je uit!

Gaten met een functie

De vorm van het blad dient bij de gatenplant natuurlijk niet alleen ter decoratie. Het is oorspronkelijk een tropische plant, afkomstig uit de oerwouden in Zuid- en Midden-Amerika. Hier hebben ze veel concurrentie en daar komen de vorm en gaten van deze plant goed van pas.

Zo zorgt de vorm van het blad er onder andere voor dat het regenwater niet op de andere planten terecht komt. Bij een dicht blad stroomt dit namelijk van de plant af, maar door de gaten van de Monstera komt het regenwater bij de eigen wortels terecht.

De gaten zorgen er verder ook voor dat het zonlicht ook de onderste bladeren kan bereiken. Zo kan niet alleen het bovenste gedeelte ervan genieten, maar de hele plant.  

Niet ieder blad heeft een gat

Het kan voorkomen dat niet alle bladeren van je gatenplant ook daadwerkelijk gaten hebben en dat heeft verschillende oorzaken. De voornaamste oorzaak is het feit dat het waarschijnlijk om jong blad gaat. Dit zijn bladeren die groeien aan jonge scheuten. Ze hebben een andere vorm dan de oudere bladeren die aan de oude, dikkere stelen groeien. Bevinden je bladeren zonder gaten zich aan de jonge scheuten, dan is er niets aan de hand en komt dit vanzelf, wanneer de stelen ouder worden.

Het kan echter ook zo zijn dat je bladeren geen gaten vormen terwijl ze wel aan oudere stengels groeien. In dit geval is het goed om eens naar de verzorging te kijken en eventueel wat dingen aan te passen. Omdat het een tropische plant is heeft deze een andere verzorging nodig dan de meeste planten. Hierbij is vooral de luchtvochtigheid erg belangrijk en de plaatsing van de plant.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De juiste verzorging

Net als de meeste andere planten, heeft ook de Monstera voeding nodig. Door zijn wortels kan hij deze voeding veelal uit de lucht halen, maar een gemiddelde Nederlandse huiskamer biedt niet voldoende. Om dit te verbeteren kun je regelmatig plantenvoeding aan het water toevoegen.

Ook de juiste plaatsing is voor deze plant belangrijk. Hij heeft namelijk voldoende warmte nodig, maar kan niet tegen de volle zon of een plekje bij de verwarming. Ook tocht is iets waar deze plant niet echt van houdt.

Een nieuw begin

Nadat je de Monstera hebt verplaatst, heeft hij even de tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe plek en omgeving. Dit geldt niet alleen voor een kleine verhuizing binnenshuis, maar ook nadat je hem hebt gekocht. Het kan dat tot een jaar duren voordat hij zich helemaal op zijn gemak voelt.

Net als mensen takelt een plant na een tijd ook af. Wanneer de potgrond uitgeput raakt of de wortels te groot worden voor de pot. De plant heeft dan meer ruimte nodig en moet dus verpot worden. Nadat hij in een nieuwe pot staat, zie je waarschijnlijk niet direct resultaat. Ook dan heeft hij even de tijd nodig om te wennen.

Fotocredits

Headerfoto: Annie Spratt

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: