Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Scheve pannenkoekenplant? Zo voorkom én verhelp je het

Net als veel andere planten heeft de pannenkoekenplant veel licht nodig. Hij zal er dan ook alles aan doen om dit licht op te kunnen nemen. Daarom heeft de Pilea peperomioides – zoals de pannenkoekenplant officieel heet – ook de neiging om naar het licht te groeien, met soms een behoorlijk scheve plant als eindresultaat. Dit kun je verhelpen én voorkomen.

De Pilea peperomioides, oftewel de pannenkoekenplant, heeft een houtachtige stam, met daaraan dunne stengels waar één blad aan groeit. Deze stam groeit vooral de hoogte in, maar wordt hierbij niet veel steviger. Hierbij komt ook dat de Pilea veel licht nodig heeft en, om aan de juiste hoeveelheid te voldoen, richting het raam zal groeien.

Voorkomen is beter dan genezen

Laat je de pot te lang op een vaste plek staan zal hij steeds weer naar het licht buigen tot de stam het gewicht niet meer aan kan. Dit is natuurlijk zonde, maar kan op een hele simpele manier voorkomen worden. Het enige wat je hiervoor moet doen is regelmatig de pot een kwartslag draaien. Zo krijgen alle bladeren evenveel licht en zullen ze nooit, te ver, naar een kant groeien waardoor de stam rechtop blijft.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Extra ondersteuning

Het kan zijn dat je pannenkoekenplant al te ver naar een kant hangt en het draaien van de pot hierdoor weinig zin heeft. Je kunt er in dit geval voor kiezen om je plantje wat extra ondersteuning te bieden. Door een bamboestokje naast de stam in de grond te steken, bijvoorbeeld. Zet de stam met wat kleine klemmetjes vast aan het stokje en hij staat weer prachtig recht.

Tip: om jezelf een vast moment te geven voor het draaien van de pot, kun je dit bijvoorbeeld doen na het watergeven. Zo vergeet je het minder snel.

Fotocredits

Headerfoto: eigen foto

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: