Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Met deze tips worden je handdoeken weer zacht zónder droger

Iedereen zonder droger herkent vast en zeker dit probleem: je hebt net genoten van een heerlijke douche, maar dan moet je je afdrogen met een handdoek zo ruw als schuurpapier! Een droger zorgt er normaal gesproken voor dat je handdoeken weer lekker zacht worden, maar wat nou als je geen droger hebt of liever niet te vaak wil gebruiken? Ook zonder dit apparaat kun je ervoor zorgen dat je handdoeken niet meer hard aanvoelen. En wel met de volgende tips:

Tip 1: Was handdoeken apart en op lage temperatuur

Je kunt handdoeken het best apart van ander wasgoed wassen. Hiermee voorkom je namelijk dat katoenvezels beschadigd raken door accessoires van kleding, zoals knopen of ritsen. Daarnaast is het sowieso beter om de wasmachine niet te vol te stoppen. Was de handdoeken op maximaal 40 graden en gebruik niet te veel wasmiddel, want anders kunnen er zeepresten op de handdoek blijven zitten!

Tip 2: Gebruik géén wasverzachter

Een wasverzachter zorgt er natuurlijk voor dat je handdoeken zacht aanvoelen en ook nog eens lekker ruiken, maar er zit wel een groot nadeel aan het gebruik van wasverzachter. De bestanddelen hiervan zorgen er namelijk voor dat handdoeken minder goed vocht kunnen opnemen, omdat er een laag over de vezels van de handdoek heen komt te liggen. Aan handdoeken die niet goed afdrogen heb je niks, dus schrap de wasverzachter of let goed op de dosering!

5
Lees ook:
5 redenen waardoor je je droger nog amper zal gebruiken

Tip 3: Gebruik azijn!

Een ultieme tip om handdoeken zacht uit de wasmachine te krijgen is het gebruiken van azijn (het maakt niet uit welke soort). Azijn ontkalkt en ontvet én het zorgt ervoor dat zeepresten worden opgelost waardoor je zachte handdoeken krijgt. Giet een scheutje van dit middel in het bakje waar de wasverzachter normaliter in gaat. Een natuurlijke oplossing die ook nog eens goed is voor je wasmachine zelf!

Tip 4: Droog handdoeken buiten

Als je geen droger hebt kun je handdoeken het best buiten aan de waslijn laten drogen. De wapperende wind zorgt ervoor dat de handdoeken in beweging blijven wat resulteert in zachtere handdoeken. Als het geen mooi weer is buiten kun je ze ook binnen ophangen, maar sla ze dan voor, tijdens en na het drogen even goed uit.

Tip 5: Strijk handdoeken niet

In eerste instantie worden je handdoeken wel zachter door ze te strijken, maar je kunt dit toch beter achterwege laten. De hitte van het strijkijzer zorgt ervoor dat de tere katoenvezels beschadigd raken en zullen gaan slijten. Hierdoor kunnen handdoeken minder goed water opnemen en zo bereik je natuurlijk het tegenovergestelde effect!

Tip 6: Luchtig oprollen

Handdoeken kun je het best luchtig opbergen in een kast met genoeg ruimte. Sla ze eerst goed uit en zorg ervoor dat ze genoeg lucht krijgen door je handdoeken niet allemaal op elkaar te stapelen, maar bijvoorbeeld naast elkaar te zetten of op te rollen. Daarbij kun je handdoeken het best in de badkamer bewaren omdat de hoge luchtvochtigheid helpt bij het verzachten.

Fotocredits

Headerfoto: brizmaker - iStock

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: