Verbouwen

Waar en hoe gooi je bouwmateriaal weg na een verbouwing?

03 januari 2022 19:21

Bij een verbouwing of tijdens het klussen komt er een hoop bouwafval vrij wat op de juiste manier moet worden opgeruimd. Je kunt de materialen het beste hergebruiken, bewaren of doorverkopen, maar er blijft ook bijna altijd afval over. Dit kun je niet altijd zomaar bij het grofvuil zetten. Waar dan wel? We zetten het voor je op een rij!

Slopen met beleid

Bouw- en sloopafval kan uit allerlei materialen bestaan: hout, kunststof, steen, keramiek en nog veel meer. Door te slopen met beleid kun je een deel van deze materialen hergebruiken of doorverkopen. Scheid het materiaal tijdens het slopen goed en leg het eventueel per soort apart. Zo heb je voor jezelf een goed overzicht van wat je nog hebt en dat scheelt uiteindelijk weer in de portemonnee. Ook heb je zo een duidelijk overzicht van wat nog goed is en wat weg kan.

Let op: Hergebruik geen deuren, kozijnen of ramen met glas dat minder goed isoleert. Het is tijdens de verbouwing misschien goedkoper, maar zorgt later voor een hoger energieverbruik.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Opgeruimd staat netjes

Bouwafval dat bij het grofvuil staat, wordt niet opgehaald. Je zal dit dus zelf naar de milieustraat of puinverwerker moeten brengen. Heb je vooral kleine hoeveelheden afval? Kijk dan op de website van je gemeente hoe je deze gescheiden moet inleveren. Sorteer het vervolgens per afvalsoort.

Voor grotere hoeveelheden is het verstandiger een container of bigbag van het juiste formaat te huren. Dit vergemakkelijkt het proces.

Heb je nog bouwmaterialen over met de aankoopbon, breng dit gerust terug naar de winkel of maak er een ander blij mee. Samen zorg je immers voor een beter milieu voor iedereen.

Fotocredits 

Headerfoto: Max van den Oetelaar - Unsplash

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore