Ga naar de inhoud
Kerstboom onderhouden

Zo vaak moet je een kerstboom dus water geven

Hoewel de meeste mensen 'm rond de jaarwisseling alweer zat zijn, moet de kerstboom toch zeker wel een paar weken schitteren in de woonkamer. Het is dan ook extra zonde als een kerstboom al heel snel z'n naalden laat vallen. Om dat te voorkomen moet je 'm voldoende water geven. Ja, óók de kerstbomen zonder kluit. Maar hoeveel hangt af van wat voor soort boom het is…

Een boom met kluit

Als je een boom met kluit hebt aangeschaft is het belangrijk dat deze eerst in een tussentemperatuur wordt neergezet zodat de boom langzaam kan wennen. Na 24 uur kun je hem dan naar de woonkamer verplaatsen.

Geef de boom meteen nadat je hem een plekje hebt gegeven een paar liter water. Daarna kun je de boom per dag het best een halve tot één liter water geven. Maar let vooral ook op de luchtvochtigheid! Zodra je merkt dat de grond droog is, is het verstandig om je kerstboom meteen wat meer water te geven. Anders heb je een grote kans dat de naalden sneller uitvallen.

Een boom zonder kluit

Met een kerstboom zonder kluit gaat het net even anders. Zo is het aan te raden om eerst een klein stukje van de onderkant van de stam af te zagen. Een kerstboom neemt namelijk (net als een bloem) zonder wortels zo het best het water op. Ook bij een boom zonder kluit is het van belang dat deze eerst een dag acclimatiseert op een koele plek (zoals de schuur, garage of bijkeuken) voordat hij in de warme woonkamer wordt geplaatst.

Bij deze bomen is het van belang dat de onderkant altijd onder water staat. Het is dus handig om te kiezen voor een standaard met ingebouwd reservoir, waar altijd een laagje water zit. Meestal moet je om de twee dagen een kan water in het reservoir gieten.

Extra voeding

Je geeft je kerstboom een extra boost door deze een zakje kerstbomenvoeding te geven. Als je dit toevoegt aan het gietwater mag je zeker verwachten dat je boom al een stuk langer meegaat!

Fotocredits

Headerfoto: Ralph Kayden

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: