Ga naar de inhoud
Huishouden

Zo richt je het ultieme droomverblijf van een hamster in

Hamsterscaping, het klinkt als een hele moderne term. Maar wat is het? Piet laat je zien hoe je een hamsterverblijf zo kunt inrichten dat het beestje de laatste hand legt aan het eindresultaat en er lekker in kan graven. Daarnaast geeft hij ook tips voor de aankleding waardoor je hamster zich niet snel zal vervelen.

Hamsters kunnen best wat meer uitdaging en ruimte gebruiken dan ze meestal krijgen. Zo hebben ze behoefte aan graven, tunnels maken en het aanleggen van een voedselvoorraad. Daarnaast is ook een slaapplekje en een wc nodig.

Het verblijf dat Piet maakt is bedoeld voor 1 hamster, ze hebben dus behoorlijk wat ruimte nodig. Een voordeel van het diertje is dat ze graag alleen leven, je hoeft dus niet twee van die grote bakken aan te schaffen.

Van start met hamsterscapen

Het inrichten van zo’n ideaal hamsterverblijf bestaat uit het opbouwen van een aantal lagen, hierbij begin je met de bodembedekking. Je kunt hier het beste een mix van katoen, houtvezel, hennepvezel en/of hooi voor gebruiken. Een mix van deze materialen zorgt voor stevigheid en structuur, waardoor de tunnels en gangetjes niet zomaar in kunnen storten.

Nadat de ondergrond is aangelegd is het tijd voor wat hoogteverschillen. Met houten muurtjes of schotjes van wilgentakjes kun je een soort terrassen bouwen. Deze zorgen niet alleen voor een extra uitdaging voor de hamster, maar verminderen ook het instortingsgevaar van de bodembedekking.

Vergeet niet te verschonen

Een groot hok is heel leuk voor het diertje, maar moet ook schoongemaakt worden. Een geluk met hamsters is dat ze een eigen wc aanwijzen en alleen hier hun behoefte doen. Het materiaal wat daar ligt zal vervangen moeten worden, maar de rest kan hergebruikt worden.

Het ligt aan je hamster hoe vaak alles opnieuw ingericht moet worden. Sommige diertjes zijn meer van het bouwen, terwijl de ander liever sloopt. Na ongeveer twee weken zie je wel dat de boel een beetje in gaat zakken door de vele gangetjes die zijn gemaakt. Het is dan een goed moment om weer aan de slag te gaan.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hoe vermaak je een hamster?

Een hamster gaat vanzelf aan de slag met het graven van gangetjes, maar je kunt hem ook op andere manieren vermaken en in beweging krijgen. Zo is het plaatsen van een rad een mooie manier om ze te laten rennen.

Let op: Zorg dat je rad groot genoeg is. Voor een hamster bestaat een te groot rad niet, een te klein rad echter wel.

Iets anders wat niet alleen fijn, maar ook essentieel is voor de hamster: een jacuzzi. Nou ziet deze er voor je huisdier anders uit dan voor ons mensen. Het ziet eruit als een zandbak, maar dan gevuld met chinchillazand. Dit is zacht en mooi afgerond zand waar de diertjes lekker in kunnen badderen zonder dat ze zich pijn doen. Ze hebben dit nodig om hun vacht schoon te maken en te onderhouden.

Pas op bij de aankleding!

Bij het opvullen van het verblijf moet je uitkijken wat je plaatst. Sommige houtsoorten en het hars zijn giftig voor hamsters. Ook met planten kan het verkeerd aflopen. Mos is een van de veilige opties wanneer je echt groen in het verblijf wil hebben. Wil je het hok op- of aanvullen, haal je spullen dan bij een dierenwinkel of -speciaalzaak, zo weet je zeker dat het veilig is voor je dier.

Adopteer een huisdier!

Deze hamster genaamd Mark heeft inmiddels een liefdevol huisje gevonden, maar woonde hiervoor bij stichting Flappus in Zwolle. Zij zorgen goed voor de diertjes, voordat ze een nieuwe woonplaats gevonden hebben. Wil jij ook een huisdier adopteren? Neem dan een kijkje op flappus.nl

Fotocredits

Headerfoto: Kanashi - Unsplash

Dit is een artikel van