Ga naar de inhoud
Kamerplanten

Gehorig huis? Deze 5 planten dempen het geluid als de beste

Er zijn allerlei handige trucs om de akoestiek in huis te verbeteren. Van vloerbedekking tot stoffen meubels en dikke gordijnen. Maar wat nou als dat allemaal precies niet jouw smaak is? Dan heb je altijd nog je groene vrienden die je kunt inschakelen.

Eerder gaven we hier al zes handige tips om de akoestiek in huis te verbeteren en daarmee ook de gehorigheid te verminderen. Eén van de tips luidde: ‘Zet genoeg planten in huis’, want ook planten hebben een geluiddempende werking. Maar… welke planten kun je dan het beste neerzetten? We zetten vijf planten op een rij die volgens plantenwetenschappers een ster zijn in het absorberen en dempen van geluid:

1. Erwtenplant

Van de erwtenplant – ook wel ‘string of pearls’ of ‘baby tears’ – zijn wij sowieso al fan. In eerste instantie vanwege de schattige bijnamen en de verschijning, maar nu des te meer vanwege het geluid absorberende vermogen. Ondanks het bescheiden formaat kan deze leuke hangplant tot wel 90% van het geluid (in het hoorbare frequentiegebied) absorberen.

2. Krulvaren

De Krulvaren – ook wel de Bostonvaren – is met zijn gemiddelde hoogte van 90 cm ook geen grote plant, maar wel een topper in het absorberen van geluidsgolven. Toch is dit misschien niet de ideale plant wanneer je nog niet zulke groene vingers hebt. Krulvarens zijn namelijk behoorlijk gevoelig en dus niet de makkelijkste planten qua verzorging.

3. Lepelplant

Met deze plant sla je twee vliegen in één klap, want deze plant dempt niet alleen het geluid maar is ook nog eens heel goed in het zuiveren van lucht, met fijnstof in het bijzonder. Bovendien is deze plant wél makkelijk in leven te houden!

4. Ficus

De grootste geluidsslurper van dit stel is de ficus. Een plant met grote, rubberachtige bladeren die in allerlei verschillende kleuren én vormen voorkomt. Daarnaast is ook deze plant gelukkig makkelijk te verzorgen. Dreigt ‘ie toch het loodje te leggen? Dan doe je deze dingen waarschijnlijk verkeerd.

5. Begonia Rex

Deze plant is zowel voor buiten als binnen geschikt, maar ja… buiten heeft het natuurlijk niet zo veel zin om geluid te dempen. Dus laten we ‘m vooral in huis zetten! Deze Begonia staat bekend om z’n prachtige dieppaarse en groene kleuren en kan tot wel 97% van de invallende geluidsenergie absorberen.

Fotocredits

Headerfoto: Vadim Kaipov - Unsplash

 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!