Huishouden

Alles wat je moet weten over de verzorging en adoptie van een baardagame

08 december 2021 17:47 Aangepast: 08 december 2021 18:23

Piet heeft een speciale gast meegenomen naar de studio, namelijk een baardagame. Deze gezellige reptielen kun je prima als huisdier houden en komen zelfs een beetje in de buurt van een hond of konijn. Vandaag leer je alles over het karakter van het diertje én vertellen we je wat je moet weten over de verzorging voor je er eentje in huis haalt.

Het is een leuk huisdier, de baardagame. En van de reptielen zelfs de enige soort waar je echt een band mee kunt opbouwen. Ze vinden aanraking namelijk erg leuk en reageren op de aanwezigheid van hun baasje.

Iets wat ze ook erg bijzonder maakt is het feit dat ze kunnen communiceren. Ze hebben niet de gezichtsuitdrukkingen die we van bijvoorbeeld honden kennen, maar doen dit op hun eigen manier. Namelijk met kleur; het donkerder en lichter maken van hun huid.

Wanneer ze iets spannend vinden maken ze de huid donkerder om anderen te imponeren. Vrouwtjes kunnen daarnaast ook zwaaien. Dat is voornamelijk vriendelijk gedrag, wanneer ze zich op hun gemak voelen bijvoorbeeld, maar ook wanneer ze willen paren.

De verzorging

De verzorging is nog best wel wat werk en het managen van het verblijf is erg belangrijk. Zo moet je ervoor zorgen dat het hok de juiste temperatuur heeft en dat het gradiënt is. Verder hebben ze ook veel ruimte, bepaalde lampen en de juiste voeding nodig.

Een baardagame is een dier dat je makkelijk kunt houden, ze kunnen dan ook redelijk tam worden. Een ideaal huisdier wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor honden of katten.

Wel moet je er rekening mee houden dat een baardagame een territoriaal diertje is. Dat betekent dat je ze beter alleen kunt houden. Wanneer je er twee hebt kan dit namelijk al snel uitlopen tot een gevecht tussen beiden. De meeste huisdieren hebben een partner nodig, maar hier is dat zeker niet het geval.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Adopteer een reptiel

Ben je nu enthousiast geworden over een baardagame of op zoek naar een ander reptiel? Dan kun je het beste langs gaan bij een opvang. Een voorbeeld hiervan is stichting Carnivora. Zij vangen reptielen op bij mensen die er niet meer voor kunnen (of willen) zorgen, of waarbij er toch niet goed over nagedacht is.

Het is dus altijd verstandig om je eerst goed te laten informeren. Bij een stichting hebben ze vaak een strikte ballotagecommissie, zij kunnen na een gesprek goed inzien of een bepaald reptiel bij je past of niet. Je moet dus van tevoren goed nadenken over je keuze en eventueel je verwachtingen bijstellen.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore