Plantenweetjes

Aha! Dit is dus de reden dat planten naar het licht toe groeien

08 december 2021 19:03 Aangepast: 19 januari 2022 17:02

We weten natuurlijk allemaal dat planten naar het licht toe groeien. In de natuur schijnt het licht voornamelijk van bovenaf op de planten waardoor ze gelijkmatiger en omhoog groeien. In huis vangen planten het licht vaak zijwaarts op door het raam. Bij sommige planten is het meteen duidelijk van welke kant het licht komt, omdat de bladeren allemaal één richting op staan. Maar hoe komt het eigenlijk dat ze op deze manier groeien?

Plantenhormonen 

Planten hebben licht nodig voor het proces van fotosynthese: het chemische proces waarbij planten water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose met behulp van energie uit licht. Dit proces hebben planten bovendien nodig om überhaupt zelf te kunnen groeien.

De planten ‘weten’ dat ze naar het licht toe moeten groeien door het stofje auxine. Dit is een hormoon dat eerst in de top van de plantenstengel zit, maar door het licht dat erop schijnt steeds een stukje lager de stengel in zakt. Hierdoor ontvangen de cellen aan de kant van de stengel waar het licht op schijnt weinig auxine terwijl de kant waar schaduw op valt juist een hogere concentratie auxine ontvangt.

Door auxine rekken de cellen zich uit waardoor de schaduwkant van de stengel steeds langer wordt omdat deze sneller groeit. Daarentegen blijven de cellen aan de zonkant vrijwel gelijk. Hierdoor buigt de stengel dus naar de zonkant toe. Je kunt dit vergelijken met een gebogen rietje. Hierbij zijn de segmenten uit de buitenbocht ook langgerekter dan de binnenbocht.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Draai je planten een stukje

Niet alle planten hebben de neiging om heel erg naar het licht toe te groeien, maar de volgende twee planten overduidelijk wel: de monstera en de pannenkoekenplant. Dit is natuurlijk niet erg, maar als je niet wilt dat uiteindelijk alle bladeren één kant op gaan staan kun je je plant regelmatig een stukje draaien.

Doe dit steeds een klein stukje tot een kwartslag en niet meteen 180 graden de andere kant op. Op deze manier wordt je plant van alle kanten belicht en zal deze meer omhoog groeien.

Let op: Je kunt je plant beter niet draaien als deze bloemknoppen bevat! Een plant kan deze namelijk laten vallen als hij gedraaid of verplaatst wordt en dat wil je natuurlijk niet.

Fotocredits

Headerfoto: TorriPhoto - Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore