Huishouden

Hou de kou buiten de deur met een passende tochtstrip

13 december 2021 19:27

Kieren en spleten in je deur- of raamkozijn zijn vaak de boosdoener van een ongewenste koude tocht in huis. Gelukkig kan je dit probleem snel verhelpen met een tochtstrip. Maar welke strip verhelpt welk probleem en past bij welke kier? Er bestaan een hoop soorten met ieder aparte eigenschappen en functies. Wij zochten het voor je uit en hebben de verschillende soorten op een rijtje gezet!

Tochtstrip of tochtband?

Er zijn verschillende manieren om tocht buiten de deur te houden. Het bekendste voorbeeld is door middel van een tochtstrippen en tochtbanden. Maar wat is het verschil daar tussen en wanneer gebruik je welke variant? 

Een tochtband is een flexibele, dunne band gemaakt van een zacht materiaal, met aan een kant een plakstrip voor een eenvoudige bevestiging. Deze band past makkelijk in verschillende soorten kozijnen en is ideaal voor oudere huizen waarbij de kozijnen niet meer recht zijn, of bij voordeuren met afwijkende vormen.

Een tochtstrip is daarentegen gemaakt van hard materiaal, meestal metaal of kunststof. De harde zijde breng je aan op het bewegende deel van de deur of het raam. Ze beschikken niet altijd over een plakstrip, maar kunnen ook makkelijk geschroefd worden.

De strips zijn in verschillende maten en mogelijkheden verkrijgbaar. Belangrijk is hierbij dan ook om vooraf uit te zoeken welke strip het beste past bij jouw deur of raam.

Het nadeel van een tochtstrip is dat ze goed zichtbaar zijn en er niet zo fraai uitzien. Maar ze zijn daarentegen in diverse maten en mogelijkheden verkrijgbaar.

Iedere strip zijn eigen functie

Elke vorm tochtstrip heeft zijn eigen specifieke kenmerken, voordelen en toepassingen. De verschillende soorten worden opgedeeld in twee categorieën, met en zonder luchtkamer.

Tochtprofielen met luchtkamer hebben binnenin een open ruimte. Dit soort strips ervaren minder weerstand, waardoor ze goed samendrukt kunnen worden. Hoe groter de holte, hoe groter het herstelvermogen en de terugverende kracht wanneer je het raam of de deur sluit.

Een profiel zonder luchtkamer heeft geen holte binnenin. Deze zijn steviger en bieden daardoor meer weerstand bij het sluiten van ramen en deuren. De vormen zijn ideaal voor kleine groefjes, zoals bij houten raamkozijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Tochtstrips op alfabetische volgorde

Dan zijn er nog allerlei verschillende soorten tochtstrips met diverse profielen. We zetten ze op alfabetische volgorde op een rij: 

  • Een D-profiel is ideaal voor grotere kieren en heeft een sterk herstelvermogen waardoor hij snel terugveert naar zijn oorspronkelijke vorm.
  • E-profielen zijn ideaal om kleine, regelmatige groeven op te vullen. Deze groeven komen voornamelijk voor in houten raamkozijnen, fabrieksbeglazing en antiek glaswerk. De regelmatige contactpunten van het profiel zorgen voor een luchtdichte en waterdichte afsluiting.
  • Het I-profiel heeft verschillende toepassingen, maar wordt meestal gebruikt voor middelgrote kieren. Omdat deze strip verkrijgbaar is in verschillende breedtes kun je hem ook gebruiken voor het opvullen van grotere ruimtes.
  • O-profielen hebben een volledig ronde luchtkamer, waardoor ze de beste samendrukbaarheid en een lagere weerstand bevatten. Ze kunnen goed gebruikt worden voor ramen met onregelmatige kieren.
  • Een P-profiel dient voor het opvullen van een holte met daarlangs een dunne kier. Deze passen zich gemakkelijk aan bij oneffenheden en zijn daardoor ideaal voor relatief grote spleten en openingen.

Waar plaats je een tochtstrip?

Zoek de plaatsen waar je een tochtstrip wilt aanbrengen nauwkeurig uit. Je huis heeft namelijk een bepaalde luchtcirculatie nodig. Bij het dichtplakken van alle gaten en kieren in huis is deze circulatie niet meer mogelijk. Breng de strips daarom, bijvoorbeeld, alleen aan bij de buitendeur en de kieren van ramen. Combineer dit niet met strips op de binnendeuren.

Tip: Wil je zeker weten of het langs een deur of raam tocht? Houd hier dan een vlammetje of dun stukje papier langs. Gaat het heen en weer, dan is het tijd voor een tochtstrip.

Fotocredits

Headerfoto: Ozgu Ozden

Foto 1: Market on web

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore