Huisdieren

Alles wat je moet weten over het adopteren van dwergpapegaaien

24 november 2021 17:47

Piet neemt een beetje liefde mee naar de studio met ‘lovebirds’ Jadokus en Yvon, een prachtig koppeltje. Deze dwergpapegaaien zijn, net als konijnen en cavia’s, sociale dieren en hebben een partner nodig. Maar zijn het wel geschikte huisdieren? En hoe moet je ze dan verzorgen?

Een partner voor de dwergpapegaai

De dwergpapegaai – of ook wel Agapornis – is net als het konijn en de cavia, een sociaal dier. Zij hebben een soortgenoot nodig, anders kwijnen ze weg. Ze kunnen echter wel in hun eentje overleven, maar dan richten ze zich meer op het baasje. Toch is dat vooral uit armoede, dan uit vrije wil. Met een soortgenoot maak je ze dus een stuk gelukkiger. 

Wanneer je één dwergpapegaai hebt en toch op zoek wilt naar een tweede, kun je dit het beste doen bij een vogelopvang. Hier kan je vogel dan op een soort date met andere soortgenoten. Het zijn niet voor niets lovebirds!

Actieve en gezellige huisdieren

Een dwergpapegaai brengt leven en beweging in huis, het zijn namelijk intelligente en actieve diertjes. Maar je moet ze wel bezighouden en ze hebben veel ruimte nodig. Piet bracht Jodokus en Yvon, in een reiskooi mee naar de studio. Deze is echter veel te klein om de beestjes alle dagen in te laten. In huis hebben ze echt meer ruimte en meer uitdagingen nodig.  

Een avontuurlijke volière

De leefruimte van een Agapornis is erg belangrijk. Ze hebben voldoende ruimte nodig en, omdat het intelligente en onderzoekende beestjes zijn, ook speeltjes. Je kunt deze kopen bij onder andere een dierenwinkel, maar ze zijn ook gemakkelijk zelf te maken. Dat is ook voor de vogel veel leuker aangezien het er iedere keer weer anders uit kan zien.

Een makkelijk voorbeeld van een zelfgemaakt speeltje is een dennenappel gevuld met trosgierst. Deze kun je vervolgens in de kooi hangen, of ergens neerleggen. 

Wil je iets maken met wat meer uitdaging, dan kun je een slinger maken van losgeknipte eierdopjes. Door deze te vullen met trosgierst en tegen elkaar aan te rijgen moeten de vogels er met hun snavel tussen pikken om de trosgierst te kunnen verkrijgen.

Verder is het ook goed om de takken, zitstokken, etc. in de kooi af en toe om te gooien. Zo hebben ze weer een nieuwe uitdaging en nieuwe routes om te klauteren en vliegen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Los door het huis

Het kan zijn dat er geen ruimte is voor een grote volière in huis. In dit geval kan een dwergpapegaai ook prima los in huis leven. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen ze hier en daar een 'cadeautje' voor je achterlaten. Verder kunnen ze nog wel eens wat slopen. Piet raadt daarom aan ze niet los te laten vliegen als je zelf niet thuis bent.

Er werd eerder al benoemd dat het onderzoekende dieren zijn. Ze kunnen aan van alles gaan knabbelen. Een gordijn kan in dit geval een gevaar voor ze zijn. In de onderste rand zit namelijk vaak een stukje lood. Als ze dit loskrijgen en opeten kunnen ze er erg ziek van worden of zelfs aan overlijden.

Je moet een dwergpapegaai dus goed in de gaten houden of een deel van het huis helemaal vogelproof maken. Heb je bijvoorbeeld een extra kamer over, dan zou je daar een grote volière van kunnen maken.

Adopt don’t shop

Denk je erover om een Agapornis te adopteren? Dan raadt Piet je allereerst aan langs te gaan bij een vogelopvang die dwergpapegaaien heeft. Daarnaast is het verstandig je hier goed te laten informeren. Zij kijken kritisch naar de wensen en verwachtingen die je hebt als aankomend baasje.

Een opvang is er niet op uit om de dieren zo snel mogelijk weg te krijgen, maar kijken goed of jij een geschikt baasje bent. Het zijn namelijk diertjes die best wat lawaai kunnen maken en zorgen voor meer stof in huis. Daarnaast hebben ze veel ruimte en een partner nodig.

Jodokus en Yvon wonen momenteel bij ‘De toevlucht’ een vogel en zoogdierenopvang in Amsterdam en zijn nog altijd op zoek naar een nieuw baasje. Gun jij de twee een nieuw en warm thuis? Dan kun je contact opnemen via de website van ‘De toevlucht’.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore