Ga naar de inhoud
Dieren

Het verschil tussen een leg- en sierkip en het adopteren ervan

Dit keer vertelt Piet ons alles over kippen, en dan met name over legkippen en sierkippen. Piet heeft daarom Henny de haan en legkip Karim meegebracht om het verschil tussen de twee te laten zien. Er bestaan namelijk ontzettend veel verschillende soorten kippen met ieder een eigen doel in het leven. Daarnaast vertelt hij je ook waar en hoe je een kip kunt adopteren.

Henny de haan en legkip Karim

Karim is een gepensioneerde legkip. Hij heeft voorheen in de eierindustrie gewerkt en is hier ook naar gefokt. Zoals de naam misschien al doet vermoeden worden legkippen gefokt om zoveel mogelijk eieren te leggen en speelt het uiterlijk geen rol. Wanneer de kippen na een jaar minder eieren geven moeten ze met pensioen. Om ze hierna een beter leven te geven zijn er stichtingen, zoals 'Red een legkip', die de kippen aanbieden voor adoptie, zij gaan op zoek naar een fijn huisje waar goed voor de kippen gezorgd wordt.

Henny de haan is daarentegen volledig gefokt voor een zo mooi mogelijk uiterlijk. Ze komen daarom ook voor in veel verschillende soorten, kleuren en veren. Sommige hebben zelfs pootbevedering of een aparte kopbevedering. Het is echter niet zo dat een sierkip helemaal geen eieren legt, alleen een stuk minder dan een legkip. Ze worden hierdoor meer gezien als schoonheden, terwijl Karim meer een werkpaard is.

Het feit dat deze kippen gefokt worden op schoonheid is niet altijd voordelig voor de kip zelf, zo kan het voorkomen dat de bevedering niet goed meer isoleert. In dit geval zijn de veren van een soort zijde of haren en kunnen ze de warmte minder goed bij zich houden.

Hanen en kippen

Als je zou willen is het zeker mogelijk om zowel hanen als kippen te houden. Je loopt hierbij alleen het risico dat de eieren bevrucht raken wanneer de kippen broeds worden. Verder is een haan in de groep ook fijn voor de groepssamenstelling en hiërarchie. Kippen hebben een hele duidelijke pikorde en daarbij kan het er soms best hard aan toe gaan. Een haantje regelt dit dan een beetje en zorgt voor rust in de tent, zonder dat hij de baas is.

Een klein nadeel aan het houden van hanen is dat ze de buurt nogal eens wakker kunnen houden. Het kan daarom verstandig zijn eerst even met de buren te overleggen voordat hun nachtrust abrupt verstoord wordt.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een kip voor thuis

Mocht je voor thuis op zoek zijn naar een kip, is het verstandig eerst te kijken welke soort kip je zoekt. Gaat het je meer om het gezelschap en de schoonheid van een kip? Kies dan voor een krielkip. Deze hebben vaak een zachtaardiger karakter dan een legkip. Voor zo’n sier- of krielkip kun je het beste langsgaan bij een hobbyvereniging om daar te informeren naar de verschillende kippen die zij daar hebben.

Ben je op zoek naar een kip puur voor de eieren? Kies dan voor een legkip. Deze zijn veelal te adopteren via verschillende stichtingen die gepensioneerde kippen uit de eierindustrie helpen een nieuw thuis te vinden.

De aanschaf van een kip

Kippen zijn sociale dieren, die veel ruimte nodig hebben. Houd hierom ook altijd minimaal twee kippen op minimaal 2 x 3 meter grond. Daarnaast heb je een nachtverblijf met een overdekt gedeelte nodig.

Verder moet je je realiseren dat op het voer, inclusief dat wat ze morsen, muizen of ratten kunnen afkomen. De ontlasting kan in de zomer een beetje gaan stinken en je hebt een flinke verantwoordelijkheid. Als ze ziek worden moet je ermee naar de dierenarts.

Bovenal blijven het gezellige dieren die dagelijks voor verse eitjes zorgen en een echte toevoeging zijn aan je tuin.

Fotocredits

Headerfoto: Andrea Lightfoot

Dit is een artikel van