Planten

Alles wat je moet weten over het verversen van potgrond

07 november 2021 19:48 Aangepast: 20 januari 2022 15:43

Bij de verzorging van je kamerplanten denk je al snel aan watergeven, zorgen dat ze voldoende licht krijgen en kijken of het niet te warm of te koud is op de plek waar ze staan. Maar ook het verversen van de potgrond kan je plantjes een boost geven. De vraag is alleen: hoe vaak moet je deze eigenlijk vervangen? En welke potgrond moet het zijn? Wij leggen het nog eens uit.

Een bron van voeding

Na het poten van een plant bevat de nieuwe grond veel meststoffen die makkelijk opgenomen kunnen worden. Deze meststoffen bevinden zich in de gekleurde bolletjes die je vaak in de zak met aarde ziet zitten. De bolletjes geven langzaam wat voeding vrij en daar heeft je plant veel plezier van! 

Ondanks dat de bolletjes behoorlijk lang voeding afgeven, gaan ze niet voor altijd mee. Na enige tijd heeft je plant dus nieuwe meststoffen nodig. Dit kan onder andere door het vervangen van de potgrond.

Tip: je hoeft niet altijd helemaal te verpotten. Vaak kun je ook de bovenste laag aarde vervangen door verse potgrond.

Wanneer is het tijd voor nieuwe grond? 

In de meeste gevallen hoef je de potgrond pas te vervangen als de plant te groot is geworden voor de pot waarin deze zit. In zo’n geval heb je een nieuwe pot nodig, mét nieuwe aarde. Merk je dat de plant langzamer groeit en ziet hij er niet meer zo stralend uit? Dan is dat ook een moment om hem van nieuwe grond te voorzien. 

Daarnaast is het zo dat de ene plant vaker nieuwe voeding nodig dan de andere. Eenjarige en snelgroeiende planten hebben bijvoorbeeld vaker vervanging nodig, omdat ze harder groeien en de wortels snel sterker worden. Een nieuwe pot met verse grond geeft ze dan de ruimte en de voedingsstoffen om groter te worden.

Heb je planten die langer zijn opgekweekt? Dan hoef je deze vaak maar één keer per jaar van nieuwe toevoer te voorzien.

Miniatuurvoorbeeld
Je plant verpotten

4 tekenen die erop wijzen dat je kamerplant een grotere pot nodig heeft

Welke grond heb je nodig?

Niet iedere plant groeit even goed op een bepaalde soort grond. Bij de keuze voor potgrond zijn er dan ook een aantal dingen waar je op kunt letten. Onder andere het soort plant en de plek waar hij staat spelen hier een rol in. Daarnaast zijn er ook weer specifieke varianten voor stekken, zaaien, aanplanten en het verbeteren van de bodem.

Tip: Zie je door de bomen het bos niet meer en wil je de makkelijke route kiezen? Dan is potgrond voor universeel gebruik altijd een veilige optie. Deze grond is vaak geschikt voor alle mogelijke planten, binnen en buiten.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een tweede leven

Oude potgrond hergebruiken is handig voor het opvullen van een putje of verzakking in de tuin. Gebruik het in ieder geval niet voor een andere, nieuwe plant. Het groen dat voorheen in de oude grond stond heeft alle voedingsstoffen namelijk al verbruikt, waardoor deze is uitgeput.

Wil je de potgrond toch een nieuw leven geven in de tuin, voeg deze dan in het najaar toe aan je composthoop. Door de winterse kou zullen de bacteriën doodgaan en heb je in het voorjaar een mooi mengsel klaar.

Een tweede mogelijkheid is de grond afvoeren naar een containerpark of inzamelpunt. Kleine hoeveelheden kun je ook in de GFT-zak of -bak kwijt. Let hierbij wel op dat het zuivere potgrond moet zijn. Is er tuingrond in vermengd, dan mag je het hier niet aanbieden. Daarnaast wordt gemengde grond ook geweigerd in containerparken en is de enige mogelijke bestemming toch in je tuin.

Fotocredits 

Headerfoto: Neslihan Gunaydin

Foto 1: Michael Dziedzic

Foto 2: Markus Spiske

Foto 3: Kelly Sikkema

Foto 4: Gabriel Jimenez

Foto 5: Visual Stories || Micheile

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore