Ga naar de inhoud
Schoonmaken

Beslagen ruiten? Met deze tips heb je in no time goed zicht

Het wordt buiten weer nat en koud en dat trekt helaas ook de auto in. Maar wat doe je als je ’s ochtends de auto in wilt stappen en je ziet dat de ruiten volledig beslagen zijn? Wachten tot het weer wegtrekt duurt vaak toch net even te lang, maar met de volgende tips zijn je ruiten in no time weer helder!

Heerlijk warm

De nummer één tip voor vochtvrije ramen is het aanzetten van de verwarming. Richt hierbij de blazers op de ruiten en schroef de temperatuur lekker op. Een klein nadeel is dat het wat langer duurt voordat de warme lucht opkomt.

Tip: zet de ramen een stukje open wanneer je begint te rijden. Op deze manier kan een deel van de vochtige lucht uit de auto ontsnappen.

Voorkomen is beter dan genezen

Door de voorruit regelmatig schoon te maken met een ontvettend middel voorkom je condensvorming. Je kunt hier onder andere afwasmiddel voor gebruiken. Meng dit met een beetje lauwwarm water en maak de ramen ermee schoon.

Let op: te veel afwasmiddel zorgt voor strepen, wees er dus zuinig mee! 

Ook vochtige spullen die in de auto liggen werken niet heel bevorderlijk. Probeer zoveel mogelijk zonder natte spullen de auto in te stappen. Kun je er echt niet omheen, zorg er dan voor dat de vochtige spullen zo snel mogelijk de auto verlaten. Zo geef je het vocht geen kans om in het interieur te trekken.

Mocht niets helpen tegen de hoeveelheid vocht en condens in de auto, denk er dan over na een vochtvreter aan te schaffen. Deze handige zakjes zijn op verschillende plekken te koop, maar kun je ook zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan een zakje rijst, een sok met kattenbakvulling of van die kleine silica gel zakjes. De condens op de ruit zal in de vochtvreter trekken en jij kunt genieten van heldere ruiten.

Hulp uit onverwachte hoek

Het klinkt misschien wat gek. Maar het gebruiken van scheerschuim of tandpasta maakt de ruiten ook vochtvrij. Smeer in beide gevallen de ruiten goed in en gebruik daarna een schone doek om de ruit weer schoon te maken. Deze tip werkt overigens ook voor je badkamerspiegel!

Een korte controle

Het kan zijn dat de oorzaak van de ophoping van vocht niet direct aan de binnenkant van de auto te vinden is. Zo zorgen versleten rubbers van ramen en portieren ervoor dat ze niet meer goed sluiten. Het gevolg hiervan is dat vocht de vrije loop heeft en de auto in kan komen. Controleer daarom geregeld de rubbers, maar ook de ruiten en vervang of herstel eventuele schade.

Daarnaast kan ook het interieurfilter tegenwerken. Deze zorgt ervoor dat geuren, stof-, vet- en roetdeeltjes van buiten niet in het interieur terechtkomen. Wanneer dit filter verstopt raakt heeft de lucht vrij spel en kunnen de ramen sneller beslaan.

Pas op onderweg

Mocht je van mening zijn dat je de weg prima kunt zien ondanks beslagen ruiten? Houd er dan wel rekening mee dat hier een flinke boete op rust en het erg gevaarlijk is. Dus doe jezelf en andere verkeersdeelnemers een plezier en stap veilig, én met schone ruiten de auto in!

Fotocredits

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: