Dieren

Dierenarts Piet schiet straathonden en katten te hulp in Roemenië

27 oktober 2021 18:18 Aangepast: 28 oktober 2021 20:29

Dierenarts Piet is een keertje niet in de studio, maar onderweg naar het buitenland. Een reis met een missie, want tijdens deze trip naar Roemenië gaat hij straathonden en -katten steriliseren en castreren. Waarom dit zo belangrijk is en hoe je kan helpen legt Piet je uit.

Een belangrijke missie

In zeven dagen gaat Piet met drie andere dierenartsen en een heel team van vrijwilligers in Roemenië aan de slag met het castreren en steriliseren van zoveel mogelijk straathonden en -katten. Je kunt je afvragen waarom het nodig is dat Nederlandse dierenartsen hiervoor naar Roemenië trekken, maar dat is eigenlijk heel simpel:

De armoede grens ligt in Roemenië veel lager dan in Nederland. Hierdoor kunnen veel mensen een castratie en sterilisatie niet betalen. Daarnaast is het hebben van een huisdier daar niet zo zwart-wit als in Nederland, de beestjes leven het grootste deel van de dag buiten en worden af en toe verzorgd door locals.

Door de honden en katten te castreren én steriliseren komen er uiteindelijk minder straatdieren. Hierdoor hebben de beestjes, die er wel leven, uiteindelijk meer eten, gaan er minder ziektes de ronde en hoeven ze alleen voor zichzelf te zorgen.

Daarnaast heeft de bevolking minder last van overlast en zullen er minder aanrijdingen plaatsvinden.

Piets beweegredenen

Waarom Piet ervoor kiest dit soort projecten aan te gaan? Omdat het erg dankbaar werk is! Zelf vindt hij het een fijn idee dat hij niet alleen in Nederland, maar ook in landen waar ze het wat minder breed hebben, dieren kan helpen.

Meerdere keren per jaar vliegt hij dan ook naar dit soort landen toe om zich in te zetten voor de dieren waar bijna niemand meer naar omkijkt. Via via komt hij bij dit soort projecten terecht en gaat dan met collega’s op pad.

Omstandigheden Roemenië

De geïmproviseerde dierenkliniek ziet er een stukje anders uit dan hoe we die uit Nederland kennen. De burgemeester heeft een oud, verlaten schoolgebouw ter beschikking gesteld en de inventaris komt van een lokale dame.

Ook in de ‘operatiekamer’ zijn de omstandigheden een stuk slechter dan in Nederland, zo staan ze in oude klaslokalen en wordt er geopereerd op simpele tafels. Gelukkig zijn de dieren oersterk en komen ze goed bij na de operatie.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Adopteren uit het buitenland

Het is via verschillende stichtingen mogelijk om dieren vanuit het buitenland te adopteren. In landen zoals Roemenië is er een overvloed aan honden en katten terwijl er in Nederland een tekort is aan deze huisdieren. Een adoptie is dan ook een fijne manier om een dieren in slechte omstandigheden te helpen.

Het is echter niet mogelijk om zomaar een hond of kat uit het buitenland te adopteren. Zo zijn sommige honden getraumatiseerd en moeten ze eerst wennen en goed socialiseren voordat het een huishond kan zijn.

Het is daarom een stuk beter om een buitenlandse hond of kat aan te schaffen via een pleegadres. Dit is een plek met andere honden waar de buitenlandse hond eerst op een veilige plek aan Nederland, andere huisdieren en mensen heeft kunnen wennen.

Tip: adopteer daarnaast ook geen puppy uit het buitenland. Je hebt hierbij namelijk een grote kans dat deze bij een broodfokker vandaan komt. Broodfokkers hebben als primair doel geld verdienen en daar zit een nare industrie achter. Zo wordt er onder andere niet op de gezondheid en het karakter van het dier gelet.

Help een straatdier

De kosten van dit project kwamen voornamelijk uit eigen zak. Door donaties kunnen de dierenartsen in Roemenië na het vertrek van Piet en zijn team doorgaan met het steriliseren en castreren van honden en katten. De lokale artsen zullen daar voor de kostprijs aan materialen de dieren blijven opereren.

Voor €15,- per kat en €20,- per hond kunnen er al sterilisaties en castraties plaatsvinden. Hopelijk kan zo het balletje blijven rollen en zal het aantal zwerfdieren in Roemenië teruglopen.

Doneren kan via de website van de organisatie Wings for Animals. Door bij de donatie te vermelden dat het voor Roemenië bedoeld is, zal het geld naar het project van Piet en zijn collega’s gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore