Kijkersvragen voor Tom

Vraag van de week: hoe pot je een cactus makkelijk over?

24 september 2021 17:45 Aangepast: 20 januari 2022 15:30

Het verpotten van een cactus is, door de stekels, al snel een lastig klusje. Kijker Ankie wist zich er dan ook geen raad mee en vroeg Tom om hulp. De vraag: hoe kun je een cactus het beste verpotten zonder een plant of pot te beschadigen?

Voeding is belangrijk

Cactussen groeit van nature in droge gebieden met voedselarme en zanderige ondergronden. Een "gewone" potgrond is dus niet helemaal geschikt voor deze plant. Speciale grond is in een tuincentrum te koop, maar kan -eigenlijk- ook makkelijk zelf gemaakt worden.

Om dit te doen heb je drie ingrediënten nodig: potgrond, zand en grind. Meng alles met een verhouding van 1:1:1 door elkaar en je hebt binnen no time je eigen cactusgrond.

Naast speciale grond, hoeft een cactus ook veel minder vaak water dan een doorsnee kamerplant. Jouw stekelige vriend hoeft namelijk maar eens in de twee weken tot eens in de maand water te hebben. Heb je hele kleine cactussen in huis, dan kun je deze het best vernevelen. 

Aan de slag!

Maar pas op voor de stekels

Om de stekels van een cactus te omzeilen kun je het beste gebruik maken van tuinhandschoenen, heb je die niet dan klaren theedoeken of sponzen de klus ook.

Met deze voorkennis op zak kun je aan de slag met het verpotten van de cactus. Lets go:

Haal hem uit de huidige pot, maar zet hem nog niet meteen over in de nieuwe. Controleer eerst even de staat van de wortels. Door de potgrond een beetje te scheuren en open te breken, prikkel je de wortels om door te groeien. Zorg er hierbij wel voor dat je niet de hele kluit stuk maakt, dat zou schadelijk zijn voor de plant. 

Nu hij klaar is om overgezet te worden kun je de nieuwe pot vullen met wat cactusgrond en is het, na het plaatsen van de plant zelf, tijd voor het opvullen van de randen. Voeg niet te veel grond toe. Zo is het slim om een stuk onder de rand vrij te houden zodat het water straks makkelijk weg kan lopen en de pot niet overstroomt.

Druk als laatste de grond goed aan zodat alle gaatjes zijn gevuld en je cactus is klaar om verder te kunnen groeien in zijn nieuwe plekje.

Fotocredit

Headerfoto: Annie Spratt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore