Van onze partner a.s.r.

Huis kopen? Met deze duurzame tips bespaar je op je maandlasten

14 juni 2021 16:44
Beeld © iStock

Als je net je eerste huis gekocht hebt, ben je waarschijnlijk vooral bezig met de nieuwe keuken en de kleur op de muur. Of die muur goed geïsoleerd is, lijkt minder interessant. Toch loont het om je nieuwe huis meteen te verduurzamen, bijvoorbeeld met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. Zo woon je lekkerder, betaal je minder én draag je bij aan een beter klimaat.

Vanuit je luie stoel in je nieuwe huis een actieve bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord. Klinkt goed, toch? Het doel van het Klimaatakkoord is om in 2030 de CO2-uitstoot in Nederland met minimaal 49% te verlagen ten opzichte van 1990. En met dat droomhuis waar je net je handtekening onder hebt gezet, kun je rechtstreeks meewerken aan die verlaging. Al met een paar aanpassingen kun je in jouw woning maandelijks energie en geld besparen. En omdat a.s.r. begrijpt dat een huis kopen op zich al duur genoeg is, bedachten zij de Verduurzamingshypotheek. Deze kun je bijvoorbeeld afsluiten naast de Startershypotheek van a.s.r., die door de langere looptijd lagere maandlasten heeft. Zo kun je met de minimaal 9000 euro die je nog extra mag lenen, een flink aantal energiebesparende maatregelen treffen die passen bij jou en je nieuwe huis.

Leer je huis kennen

“We snappen natuurlijk best dat je bij het tekenen van het koopcontract nog niet meteen een idee hebt hoe je dat wil aanpakken”, zegt Herbert Meinders, ketenmanager hypotheken bij a.s.r. “Je moet de Verduurzamingshypotheek wel tegelijk met je hypotheek aanvragen, maar je hoeft de lening niet meteen na je verhuizing te gebruiken. Wij zeggen: ga er eerst maar eens wonen. Leer je huis kennen: na een paar maanden ontdek je misschien dat het tocht op de gang of dat de muur in de slaapkamer zo koud voelt. Of misschien ontstaat tijdens een borrel met de nieuwe buren wel een plan om met de hele straat zonnepanelen in te kopen. Dan is het prettig om te weten dat je daarvoor je duurzame bouwdepot kunt aanspreken. Het geld van de Verduurzamingshypotheek staat twee jaar voor je klaar.”

9000 euro is veel geld, maar is het genoeg om voor het klimaat én je portemonnee het verschil te kunnen maken? “Absoluut”, zegt Herbert. “Uit onderzoek naar de verduurzaming van de woningvoorraad is gebleken dat je met 9000 euro al een significant aantal ‘no-regret-maatregelen’ kunt treffen in je huis. Dat zijn aanpassingen waarvan je nooit spijt krijgt, omdat ze ook over dertig jaar hun geld nog opleveren. Om je een idee te geven: als je in een rijtjeshuis woont, kun je per jaar alleen al door te isoleren rond de 1400 euro aan stookkosten besparen. Daarmee bespaar je niet alleen op je maandlasten, maar heb je ook de rente op je lening snel terugverdiend.”

Ook besparen?

Sta jij ook op het punt om je eerste huis te kopen en wil je graag je maandlasten verlagen? Op deze vijf plekken in huis kun je energiebesparende maatregelen treffen die goed zijn voor het klimaat én je portemonnee.

1. De muren

Bij spouwmuurisolatie vul je de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur op met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is de meest eenvoudige en meest rendabele manier om energie te besparen: niet voor niets heeft al bijna driekwart van de huizen in Nederland geïsoleerde spouwmuren. Als jij voor deze maatregel kiest, hebben de volgende bewoners (en die daarna) er ook nog plezier van: het isolatiemateriaal gaat zo’n honderd jaar mee.

2. Het dak

Ongeveer een derde van alle warmte in huis verdwijnt via het dak. Ook daar is dus veel winst te behalen. Je kunt je dak zowel aan de binnenkant als de buitenkant isoleren, bijvoorbeeld als de kamer eronder al is afgewerkt. Gebruik je de zolder alleen als opslag en niet als leefruimte? Dan kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren, zodat de zolder zelf niet onnodig mee verwarmt.

3. De vloer

Waarschijnlijk heeft jouw huis ook een kruipruimte. Daar is het vaak vochtig en koud, dus als je vloer niet geïsoleerd is, trekt de kou in je vloer. Niet comfortabel en zonde van de stookkosten. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte, kun je de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte isoleren. Zo houd je de warmte in huis langer vast en heb jij warme voeten.

4. De ramen

Dat dubbel glas voordelig is, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er naast dubbel glas ook HR ++ glas en triple glas bestaat? Het zijn soorten isolatieglas, met verschillende isolatiewaarden. Bij HR ++ glas wordt de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas en bovendien voorzien van een coating die de warmte vasthoudt. Voor het allerbeste resultaat ga je voor triple glas (ook wel HR+++), dat bestaat uit drie gecoate glaslagen. Let ook op de U-waarde: hoe lager de U, hoe hoger de isolatie.

5. Zonnepanelen

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Zoek dus voordat je zonnepanelen aanschaft goed uit of jouw dak geschikt is, hoeveel panelen je kwijt kunt en welke energieopbrengst je kunt verwachten. Hoeveel stroom je kunt opwekken, hangt af van het aantal zonuren op jouw dak. Bij de meeste zonnepanelen kun je in een app zien hoeveel stroom je al hebt opgewekt. Zo zie je dus ook meteen hoeveel energiekosten je al hebt bespaard. Kom maar op met die zon!

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r. is een lening die je bovenop je hypotheek bij a.s.r. kunt afsluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek mag je namelijk wettelijk tot 6% meer meefinancieren voor het verduurzamen van je huis. Als je een minimaal (gezamenlijk) jaarinkomen van 33.000 euro hebt, mag je 9000 euro extra lenen. Als je meer verdient, mag je ook meer lenen, tot maximaal 25.000 euro. De lening wordt weggezet in een bouwdepot waar je twee jaar lang gebruik van mag maken. Je betaalt de lening in vijftien jaar terug. Als je een energiebesparende maatregel hebt doorgevoerd in je huis, stuur je de rekening daarvan naar a.s.r. Pas als je het geld van de lening gebruikt, betaal je hier een lage rente over (op dit moment 0,80%). Je mag het geld van de Verduurzamingshypotheek echt alleen gebruiken voor verduurzaming van je huis, dus (helaas) niet voor een nieuwe keuken. Hier vind je een overzicht van alle maatregelen die je met de Verduurzamingshypotheek mag financieren.

Als je je huis gaat verduurzamen, kun je bovendien vaak aanspraak maken op diverse overheidssubsidies. Laat geen geld liggen en check hier voor welke regelingen je in aanmerking komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore