Huisdieren

Dierenarts Piet over konijnen houden en koppelen

19 mei 2021 19:53

Als je aan kids vraagt wat voor huisdier ze het liefst zouden willen hebben, dan komen knaaggrage konijnen stipt in de top 5 terug. Hoogste tijd om je door dierenarts Piet bij te laten praten over hoe je konijnen houdt en kunt koppelen.

Wat je over het houden van konijnen moet weten

Piet ziet in de praktijk veel konijnen die worden verwaarloosd. De beestjes hebben veel ruimte, beweging en een soortgenoot nodig. 

  • Zorg voor goed gezelschap

Konijnen houden van gezelschap. Het advies is dan ook om altijd minimaal twee konijnen te nemen. "Konijnen zijn sociale dieren. Ze kwijnen weg als je ze alleen houdt. Ze moeten met een soortgenoot samenleven. Met een mannetje en vrouwtje gaat het meestal goed. Zorg er dan wel voor dat óf het mannetje gecastreerd óf het vrouwtje gesteriliseerd is, anders heb je heel snel heel veel konijnen. Je kunt ook twee gecastreerde mannetjes bij elkaar zetten."

  • Zorg voor genoeg bewegingsruimte

Konijnen vinden het fijn om de hele dag door goed hun pootjes te kunnen strekken. Het is dan ook belangrijk om minimaal 3 à 4 vierkante meter leefruimte hebben. 

  • Koop een buitenhok voor alle seizoenen

De meeste huishoudens houden hun konijnen buiten, omdat ze daar meer ruimte hebben. "Het voorjaar en de zomer zijn het ideale moment om de konijnen in de tuin te laten wennen. In die periode kan hun vacht zich aanpassen naar het buitenleven. Let er daarbij wel op dat ze een nachthok hebben dat droog- en tochtvrij is en met lekker veel stro is gevuld."

Koppelen van konijnen

Hoewel konijnen graag met meer soortgenoten wonen, betekent het nog niet dat je zomaar alle konijnen (mannetje en vrouwtje) bij elkaar kunt zetten. "Het koppelen gaat er best heftig aan toe. Konijnen zien er heel schattig en fluffy uit, maar als ze een soortgenoot ontmoeten dan kan het er heel heftig aan toe gaan. Dan kunnen ze elkaar gaan bijten. Dit gebeurt niet altijd. Doe het daarom altijd met iemand die ervaring heeft met het koppelen van konijnen, en zorg dat je de konijnen op neutraal terrein laat leren kennen. Geen van de konijnen moet zijn territorium gemarkeerd kunnen hebben." Een soort first-dates dat er heftig aan toe gaat dus.

Hoe je uiteindelijk weet of ze het met elkaar kunnen vinden? "Ze besnuffelen elkaar. Het orenspel zegt veel over hun gemoedstoestand en hun intenties. Staan de oren naar voren dan zijn ze wat dominant. Staan ze naar achter dan zijn ze wat onderdanig. Daarnaast gaat het vrouwtje vaak op het mannetje rijden en andersom."

Konijnen adopteren 

Wil je ook graag een warm nest voor twee (of meer) konijnen bieden? Denk er eerst heel goed over na en realiseer je wat erbij komt kijken. Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl of ga naar een asiel of konijnenopvang bij jou in de buurt. Wie weet kun je konijnen (of ander huisdier) binnenkort een nieuw thuis bieden.

Het volledige fragment van Piet met Woezel en Pip terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 68 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore