Huisdieren

Zelf kippen houden? Dit wil je weten

28 april 2021 20:49

De kip is ineens een populair huisdier geworden, nu mensen meer thuis zijn. Ze nemen dan een kip voor de gezelligheid en vanwege de eieren.  Maar waar moet je nou op letten met een kip, dierenarts Piet legt uit.

Kippen kun je heel goed houden, maar niet in huis. Ze hebben echt genoeg ruimte nodig in je tuin. Zes vierkante meter (2 x 3 m) is voor twee kippen het minimum voor de ren (deels overdekt), hoe groter, hoe beter. 

Het zijn echte groepsdieren dus je moet meerdere kippen nemen. Een kip alleen is heel sneu. 

Wat eten kippen?

Scharrelkorrel en water is de basis. Als je wil dat de kippen veel eieren leggen, kun je er nog legmeel aan toevoegen. Grit, dat zijn fijne steentjes, hebben ze ook nodig voor in hun spiermaag. Met deze spiermaag vermalen ze zaden, dat is hun manier van kauwen.

Legkippen of sierkippen

Je kunt legkippen of sierkippen houden. Legkippen komen het vaakst voor bij mensen thuis. De kip van Hugo is ook een legkippetje.

Je hebt legkippen in verschillende kleuren, maar ze zien er over het algemeen vrij hetzelfde uit. Als je kippen meer voor de sier wilt houden, kun je een sierkip nemen. Zij hebben mooie veren en tooien op hun hoofd. Je hebt hierin verschillende rassen.

Legkippen leggen ongeveer 5-7 eieren per kip per week, dus bijna 1 per dag. Een sierkip legt een stuk minder eieren, maar het hangt van het ras af hoeveel dit er precies zijn. Dit kan verschillen van 2 eieren tot 4 eieren per week. De Zijdehoen legt bijvoorbeeld maar zo’n 100 eieren per jaar, dus ongeveer 2 per week.

Dit heb je nodig

Kippen leggen hun eieren bij voorkeur in legnesten. Sommige kippen leggen hierbuiten eieren maar dan moet je elke dag gaan zoeken, dus een goed legnest dat gebruikt wordt is fijner.

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het houden van kippen:

  • kippen nemen ruimte in beslag, gun ze die ruimte ook
  • houd er rekening mee dat sommige kippen kunnen vliegen, goede omheining is dus belangrijk
  • voer goed afsluiten want daar kan ongedierte op af komen
  • bescherm je kippen tegen roofdieren (buizerds, vossen en marters), dus eventueel een afsluitbaar nachthok
  • je tuin wordt omgeploegd, dus een strak grasveld ga je er niet van krijgen
  • daarbij kunnen in de zomer vliegen op de ontlasting afkomen

Maar als je met deze punten rekening houdt dan heb je wel elke dag lekkere verse eieren, en van je eigen kippen smaken die het best! 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore