Huisdieren

Dierenarts Piet over het castreren en steriliseren van katten

04 mei 2021 21:04

Elke woensdag komt dierenarts Piet langs op de boerderij om het over een onderwerp te hebben dat huisdiereigenaren aangaat. Deze week bespreekt hij het castreren en steriliseren van katten. En omdat een urine-ongeluk in een klein hoekje zit, vertelt hij daar gelijk iets over.

Als baasje kan het lastig zijn om te bepalen of je wel of niet je kat laat castreren en zo ja, op welke leeftijd je dit het best kunt laten doen. Piet: "Ik vind het verstandig om het bij elke kat te doen. Rond de zes maanden is het best. Katers zitten dan nog niet echt in hun hormonen. Ze gaan nog niet sproeien en vechten. En poezen zijn dan vaak nog niet krols, waardoor ze niet drachtig kunnen worden."

Waarom je kat castreren of steriliseren?

Los van het feit dat je vast niet om de haverklap een nestje wil hebben, zijn er ook nog andere redenen die meespelen om je kat te laten castreren of steriliseren. "Een niet-gecastreerde kater gaat sproeien en vechten. Eigenlijk kun je die niet in huis houden. Hij gaat vechten met andere katten, waardoor ze ziektes kunnen krijgen. Voor hun algehele houdbaarheid en de voortplanting is het beter om ze vroeg te steriliseren of castreren." 

Zo zie je of een kat gecastreerd is

Bij katers is het makkelijk te zien, bij poezen is het lastiger. "Niet-gecastreerde katers hebben dikkere wangen. En aan de achterkant kun je nog goed zien dat de balletjes er zijn." Stel je wil een kat uit het asiel halen, dan zijn ze vaak standaard al gecastreerd / gesteriliseerd.

"Als er een vreemde kat in je achtertuin loopt, dan kan het om een ongecastreerde kat gaan. In zo'n geval kun je altijd een zwerfkattenstichting benaderen om hem te vangen en te laten castreren. 

Kat Karel is gecastreerd, waardoor de testikels niet meer te zien zijn Kat Karel is gecastreerd, waardoor de testikels niet meer te zien zijn

Blaasklachten bij katten

Als katten en poezen stress hebben, kunnen ze blaasproblemen krijgen. "Dit uit zich vaak in kleine plasjes. Gaat je kat vaak naar de bak of gebeuren er buiten de bak af en toe kleine ongelukjes, dan is dat na een tijdje een reden om de urine op te vangen en te laten onderzoeken."

Vaak slaat stress op de blaas, maar het kan ook al door een kleine verandering komen. "Het kan al komen doordat de buren aan het verbouwen zijn of dat je ander kattengrid hebt. Katten zijn erg gevoelig voor veranderingen. Als ze pijn aan hun blaas krijgen, geeft dat weer meer stress wat leidt tot een neerwaartse spiraal." Wanneer de urine afwijkend is, kan er pijnstilling of speciaal dieetvoer worden voorgeschreven. 

Let op: katten met blaasgruis

Bij katers kan er nog een extra probleem optreden. "Zij kunnen blaasgruis krijgen, waardoor de blaas verstopt raakt. Dat is heel gevaarlijk. Heb je een kater die al langer blaasklachten heeft, vaak naar de bak gaat, hard perst, maar er bijna geen urine komt, dan moet je echt met spoed naar de dierenarts."

Huisdieren adopteren 

Wil je ook zo'n knappe kat als Karel in huis halen? Denk er eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt.

Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl. Wie weet kun je een huisdier binnenkort een warm nestje bieden.

Het volledige fragment van Piet met Karel terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 58 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore