Stoffig imago

Stopcontacten schoonmaken? Het kan en zo doe je het!

15 mei 2021 07:02
Beeld © iStock

Stopcontacten kunnen in de loop van de tijd aardig wat stof happen. We zullen het maar niet hebben over hoevaak je je stopcontacten het afgelopen jaar hebt schoongemaakt. Het gros zal antwoorden met '0', want "stopcontacten schoonmaken, dat kan toch niet?" Het kan zeker wel. Dit is hoe je het veilig aanpakt.

Wie van de twee: stof of viezigheid? 

Voordat je aan de schoonmaak gaat, is het goed eerst te kijken hoe vies de stopcontacten eigenlijk zijn. Ga na of het puur en alleen om stof gaat of dat er veel hardnekkige viezigheid inzit. Vervolgens is het plan de campagne per type anders.

Situatie 1: Alleen afstoffen

Voor het geval dat het afstoffen van stopcontacten alleen al voldoende is, kun je een speciaal stopcontactborsteltje en -reiniger gebruiken. Voor een paar euro koop je dit bij een huishoudwinkel. Met een droge doek en een babydoekje (of iets wat daar op lijkt) kom je ook al een heel eind. De plumeau kun je beter in de kast laten staan, dat gaat niet helpen. 

Let op: haal eerst de elektriciteit van de stopcontacten af. Kwestie van de schakelaars in de meterkast uitzetten. Alleen zo weet je 100% zeker dat je veilig aan de boen kunt gaan.

Situatie 2: Veel viezigheid

Waarschijnlijk plaats je grote vraagtekens bij de vuiligheid in je stopcontacten. Want, hoe kan dat daar komen? Hoe het gebeurt, gebeurt het, maar als het er te lang zit, gaat het als het ware 'aankoeken.' In zo'n geval helpt alleen afstoffen niet en kun je beter het stopcontact loshalen. Laat het vervolgens in een sopje met ontvettend schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel of allesreiniger, weken. Met een borsteltje en allesreiniger in de weer gaan, kan ook.

Zorg er wel voor dat het schoongemaakte stopcontact volledig droog is, voordat je het terugplaatst. Leg het een nachtje op de verwarming of droog het voor 1 à 2 uur in de zon. Daarna kun je het stopcontact terugplaatsen en de stroom weer inschakelen.

tip: zijn je stopcontacten erg vies, maar durf je de schoonmaakklus zelf niet aan? Neem dan contact op met een erkend elektriciën.

Miniatuurvoorbeeld
Verstop de stopcontacten

Zijn stopcontacten een doorn in je oog? Niet meer dankzij deze tips

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore