Kattenkwaad

Zo knip je zelf de nagels van je kat

31 maart 2021 17:55
Beeld © iStock

De nagels van krabgrage katten groeien snel. Dierenarts Piet leert je alles over kattennagels en hoe je katlief kunt helpen om ze te onderhouden. Model van vandaag: Toos.

Waarom kattennagels knippen? 

"De nagels van katten groeien rond. Worden ze te lang, dan kunnen ze in de pootjes en voetzooltjes groeien. Dat is pijnlijk!"

Wanneer is het tijd voor een knipbeurt?

Heel simpel. Hoor je de nageltjes op een harde grond tikken? Dan is het tijd. Ook zodra je harige huisgenoot telkens ergens met de nagel(s) aan vast blijft zitten, dan weet je dat er een stukje van de nagels af mag.

Oudere katten zijn vaak minder goed in het onderhouden van de nagels. Kittens rennen, springen en vliegen de hele dag door, waardoor de nagels al slijten. 

Creëer krabgelegenheden

Katten houden ervan om hun nagels scherp en kort te houden. Om te voorkomen dat je om de haverklap het knipschaartje tevoorschijn moet halen, is het goed om krabgelegenheden te plaatsen.

  • Krabplank of krabpaal Een krabplank kun je aan de muur bevestigen. Let er we op dat je ze stevig monteert en op de juiste hoogte plaats. "Afhankelijk van de lengte van het lichaam en de pootjes een ideale krabhoogte. Op zo'n plankje zie je dan ook vaak dat één plek is versleten. Ze gaan niet buiten hun fijne krabhoogte."   
  • Kokosmatten of krabkartondozen Zeker voor oudere katten wordt het lichaam minder lenig. Ze geven op latere leeftijd vaak de voorkeur aan horizontaal krabben. Met krabkarton of een kokosmat voorzie je in die behoefte. 

Zo knip je de nagels van je kat

Oefening baart kunst. Iets wat ook zeker voor het knippen van de kattennagels opgaat. "De nagel van een kat is een driehoek met een puntje eraan. Druk je op het zooltje dan zie je een puntje. Dit deel kun je er vanaf knippen als ze regelmatig blijven vastzitten." 

Gebruik het liefst een speciaal nagelknipschaartje voor katten. "Het is belangrijk dat je het nageltje in het schaartje insluit. Daarna is het belangrijk dat je de driehoek van de kattennagel in tact houdt en alleen het puntje knipt. Knip het in één keer goed door, want pak je het nageltje vast en trekken ze het pootje terug, dan trek je aan het nageltje. Dat is niet fijn."

Stel dat de nagels te lange tijd doorgroeien, dan groeien ze in het pootje of zoolkussentje. Dit geeft een wond en dat moet bij de dierenarts worden behandeld. Houd je de kattennagels regelmatig bij, dan kun je een retourtje voorkomen.

Huisdieren adopteren 

Wil je ook zo'n harige lieverd als Toos in huis halen? Denk er eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt.

Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl. Wie weet kun je een huisdier binnenkort een warm nestje bieden.

Het volledige fragment van Piet met kroelkop Toos terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 31 terug op Videoland.

 

Miniatuurvoorbeeld
Zacht en fluffy

Zo help jij je kat met het verzorgen van zijn vacht

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore