Hondenkwaaltjes

Heeft mijn hond een allergie? Dierenarts Piet legt uit hoe je erachter komt

17 maart 2021 18:16 Aangepast: 17 maart 2021 20:30
Beeld © iStock

Dierenarts Piet kaart deze week het probleem van allergieën bij honden aan. Zo praat hij je bij over hoe je allergieën bij je natte neus ontdekt en wat je er tegen kunt doen. En zoals je van hem bent gewend, heeft hij ook deze keer weer een vrolijke viervoeter meegenomen: zijn eigen 17-jarige hond Gijs.

Type hond en allergie

"Allergieën zien we meer bij jonge honden en rashonden. Er zijn bepaalde rassen die veel last hebben van allergische problemen, zoals de West Highland white terrier, labrador en golden retriever."

Allergieën en oorverzorging

Volgens dierenarts Piet is het erg belangrijk om de oren goed in de gaten te houden en ze te onderhouden. Wat heeft een allergie te maken met de verzorging van de oren, vraag je? Voorafgaand aan allergieën krijgen honden vaak oorklachten.

Controleer de oren van je hond en maakt ze schoon indien nodig. Door dit te doen kun je vroegtijdig een allergie signaleren én kun je de klachten die een allergie geeft, verminderen. 

Zo speur je een allergie op

Volgens de dierenarts begint het bij het goed in de gaten houden van je hond. "Als hij zichzelf aan het likken, bijten, schuren of krabben is en de vacht of zelfs de huid beschadigt, leg het dan voor aan de dierenarts."

  • Vaak beginnen de klachten in de oren. Wat ze dan doen, is schudden en klapperen met de oren.
  • Tussen de teentjes is ook een klassieke plek waar allergische reacties kunnen ontstaan. 
  • En bij de anaalkliertjes. "De hond kan gaan 'sleetje rijden', meer gaan persen of tussen de achterpoten en regelmatig rond de staart gaan likken."

Doe in drie stappen de oorcontrole

Controleer regelmatig de oren van je hond(en). Zeker bij honden met hangende oren of viervoeters die regelmatig een frisse duik nemen, liggen irritaties en allergieën op de loer. 

  • Gebruik bij de check al je zintuigen. Klap het oortje open en kijk of je roodheid of veel oorsmeer ziet.
  • Voel (door zachtjes te masseren) of niets geks in de oren voelt en of je geen sompig geluid hoort.
  • Ruik ook even aan het oor. Niet fris, maar als er een oorontsteking of oormijt in het spel is, dan ruik je dat duidelijk. Door de controle vaak te doen, leer je de normale oorgeur herkennen. De geur van de oren, vacht en huid is in gezonde toestand hetzelfde. Er zullen gelijk alarmbellen bij je afgaan, zodra de geur heel sterk en anders is.

Kom je er op basis van voorgaande punten achter dat er iets met de oortjes is, dan doe je het volgende: "Maak de oortjes schoon. Dit doe je met een oorcleaner. In deze wat zurige oplossing zit geen medicijn. Trek een klein beetje aan het koppie en laat de cleaner in het oor lopen, totdat het oor is gevuld. Masseer het zachtjes in. Tot slot maak je de gehoorgang met wat watjes vrij van oorsmeer."

Wat te doen als je hond een allergie heeft? 

Zodra je na de oorcheck merkt dat er iets niet in orde is, breng dan een bezoek aan de dierenarts. "Het fijnst is als je de oorzaak van de allergie weet te vinden, want hopelijk is het ook weg te nemen. Dit lukt alleen niet altijd. Bijvoorbeeld met een pollenallergie is het lastig om alles uit de ruimte te krijgen. Gelukkig bestaan er apps die je precies vertellen wanneer er veel pollen van bepaalde planten waar je hond allergisch voor is in de lucht hangen. Dan moet je even extra opletten." En bij twijfel geldt natuurlijk altijd om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Huisdieren adopteren 

Wil je ook zo'n lieverd als Gijs in huis halen? Denk er eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt.

Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl. Wie weet kun je een huisdier binnenkort een warm nestje bieden.

Het volledige fragment van Piet met aandoenlijke Gijs terugzien? Dat kan! Kijk aflevering 23 terug op Videoland.

 

Miniatuurvoorbeeld
Huisdieren in lockdown

Leuk zo'n nieuw huisdier in lockdown? Dierenarts Piet praat je bij

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore