Huisdieren

Alles over gebitsverzorging en verteringsproblemen bij honden

03 maart 2021 14:43 Aangepast: 03 maart 2021 17:43
Beeld © iStockphoto

Koekje hier, hondenbrok daar. Honden lusten er pap van. En daar hoort - net als bij ons mensen - gebitsverzorging bij. Want wat blijkt? Veel honden hebben gebits- en verteringsproblemen. Dierenarts Piet laat in gezelschap van hond Cleo zien dat je heel eenvoudig zelf een gebitscheck bij je harige huisgenoot kunt doen.

In drie stappen het hondengebit verzorgen

Dierenarts Piet adviseert om het gebit van je vrolijke viervoeter vaak en goed te controleren. Het blijkt zelfs de belangrijkste manier te zijn om het gebit goed te onderhouden. Zo'n check is wel iets wat je heel geleidelijk met je hond moet oefenen. Doe je dit vaak, dan raakt de hond aan jou en de handelingen gewend. Plus jij weet als baasje hoe het gebit van je natte neus er normaal uitziet. 

1: Trek de bovenlip omhoog

De gebitsverzorging bestaat uit drie stappen. Wat je doet: "Tijdens het aaien of knuffelen trek je de bovenlip rustig omhoog en loop je het tandvlees en de tanden langs. Het tandvlees hoort er mooi roze uit te zien. Als het tandvlees rood en teruggetrokken is of de tand wordt zwart of bruin, dan is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan."

2: Poets de tanden met hondentandpasta

Wat je kunt doen, is wat tandpasta op je gewassen vinger smeren en deze over het tandvlees verspreiden. Vervolgens ga je er met een tandenborstel overheen.

Lukt het niet met de tandpasta? Dan kun je deze stap overslaan. Het reinigen van het gebit met de tandenborstel is het belangrijkst. De meeste honden moeten één à twee keer in hun leven onder narcose voor een grondige gebitsreiniging. Door te poetsen kun je dit zo lang mogelijk uitstellen.

"Door de tanden van je hond te poetsen, poets je de plak eraf. Zo voorkom je dat tandsteen ontstaat. Als er namelijk tandsteen ontstaat, kunnen tanden gaan loszitten en rotten. Dit is pijnlijk en stinkt. Bovendien kunnen de bacteriën voor ontstekingen in de hartkleppen, nieren en lever zorgen." 

Benodigdheden gebitsverzorging honden

Bouw het tandenpoetsen rustig op. In principe is twee keer per week voldoende. Poets daarbij alleen de buitenkant van het gebit. De tong van je hond komt namelijk langs de binnenkant van de tanden, waardoor deze al voldoende worden gereinigd.

  • Gebruik een speciale hondentandenborstel. Dit is een exemplaar met een hoek wat het makkelijker maakt om te poetsen. De grote borstel is voor grote honden, de kleine borstel is voor de kleintjes. "Wat ik altijd doe, is mijn vinger op het scherpe stukje houden. Kom je namelijk hard tegen de plek aan waar de onder- en bovenkaak in elkaar overgaan, dan doet dat heel veel pijn. In zo'n geval lukt het nooit meer om de tanden te poetsen."
  • Gebruik een speciale tandpasta voor honden. Dierenarts Piet heeft een smeersel met leversmaak bij zich. Varieer met smaken. Zo kom je erachter wat hondlief het prettigst vindt. "Als je bij wijze van spreken eerst paté op de tandjes moet smeren en je dan van je hond mag poetsen, doe dat dan vooral."
  • Zowel de tandenborstel als tandpasta koop je bij de dierenwinkel of dierenarts.

3: Beloon je hond

Tot slot beloon je je hond met iets lekkers en veel knuffels. Juist door er een fijn ritueel van te maken, laat je hond de volgende gebitsverzorgingsbeurt weer toe.

Verteringsproblemen bij honden

Naast gebitsproblemen hebben ook veel honden last van verteringsissues. Honden kunnen met enige regelmaat last hebben van hun darmen en maag. Maak je bij diaree niet gelijk zorgen. "Kijk bij diaree of de hond in zijn hum is, of er geen bloed bij de ontlasting zit en of hij nog wel eet en drinkt. Is dit zo, dan hoef je vaak niet naar de dierenarts. Het lost zich vanzelf op. Bij jonge dieren is het een ander geval. Zij lopen risico op uitdroging. In dit geval moet je wel eerder aan de bel trekken." 

Lang verhaal kort: houd je hond altijd goed in de gaten. Daar leer je veel van. En bij twijfel, kun je beter een keer te veel dan te weinig een bezoek aan de dierenarts brengen.

Adopteer een hond

Net zoals Cleo zijn er veel huisdieren nog op zoek naar een warm nest. Ga naar de website van verhuisdieren.nl om te zien welke huisdieren een nieuw huis zoeken.

Het volledige fragment van Piet met de aandoenlijke Cleo terugkijken? Dat kan! Kijk aflevering 13 terug op Videoland.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore