Tuin

Zo richt je een patio of binnentuin in

20 januari 2021 20:45 Aangepast: 28 januari 2021 10:59
Beeld © iStock

Heb jij net ook de Perfecte Verbouwing gekeken? Demia en Barry kregen een heuse binnentuin (ook wel patio genoemd). Supergaaf, dit geeft je huis direct een wauw-factor. En dat was precies wat ze wilden.

Een rustige plek voor jezelf of een fijne plek waar de kinderen kunnen spelen? Een binnentuin ziet er niet alleen heel mooi uit, het heeft genoeg voordelen. Wil jij ook een binnentuin? Wij delen tips hoe je zo'n binnentuin het beste kunt aanpakken.

Een patio of binnentuin maken

De patio zie je vaak vanuit verschillende plekken in huis, je wil dan ten eerste dat deze er mooi uitziet. Maar je moet ook nadenken over de functie van de patio.

Wil je er even tot rust komen en een boek kunnen lezen? Is het belangrijk dat de kinderen er kunnen spelen? Of wil je juist een plek waar je uit de zon kunt zitten in de zomer? 

Tip: denk ook aan een wateraansluiting zodat je op een makkelijke manier je tuinslang kan koppelen en je planten water kan geven.

De vloer / bestrating

In een binnentuin wordt vaak gebruik gemaakt van grind of tegels. En dat is niet voor niets, dit is het meest praktisch. Maar je kunt hier nog wel genoeg in variëren er is een aantal keuzes die de ruimte groter doet lijken. 

  • Kies voor grote tegels

Bij een kleine ruimte denk je misschien niet zo snel aan groot, maar dit is juist wel slim om te doen. Door te kiezen voor grote tegels lijkt je patio namelijk groter dan hij werkelijk is. Dit komt vooral omdat je ook minder voegen ziet, dit geeft meer rust. Kies voor tegels van ongeveer 70x70cm. 

  • Vermijd tegels met een patroon

In een binnentuin wordt vaak gekozen voor een rustige ondergrond omdat het vaak al een kleine ruimte is. Door te kiezen voor drukke tegels met een patroon of 'andere' vorm lijkt de ruimte juist kleiner. Kies daarom voor standaard rechthoekige of vierkante tegels. 

  • Dezelfde kleur muur

De ruimte oogt rustiger (en daarmee ook groter) als de muren dezelfde kleur hebben als de stenen. Je kunt er dus voor kiezen om de tegels daarop te baseren. 

  • Houd het licht

Donkergrijze tegels zijn misschien heel stijlvol, maar onthoudt dat het in de binnentuin vaak al wat donker is. Er is veel schaduw, daarom is het ook goed om juist voor lichte kleuren te kiezen. 

  • Wissel het af

Mag het van jou wel iets speelser? Wissel dan het grind af met een aantal rechthoekige tegels. Of deel de binnentuin in met een helft grind en een helft tegels. Of kies voor een tegel met motief om een deel van de muur mee te betegelen, zoals je op onderstaande foto ziet. 

Inrichten

Dit is misschien wel het leukste, het inrichten van de patio en je eigen plekje creëren. Pas op dat je de ruimte niet direct helemaal vol zet. Zorg eerst voor de essentiële spullen. Wil je een grote plant of bloembak? Een zitje voor jezelf of wil je ook bezoek kunnen ontvangen? Zorg dat je hier eerst ruimte voor maakt. 

Tip: met een vloerkleed voor buiten krijg je direct een huiskamersfeer. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Raak geïnspireerd!

Van je kleine tuin een Italiaanse patio maken doe je zo!

Bomen en planten

In een binnentuin of patio is bijna tot geen zonlicht je moet dus goed je planten uitkiezen. Kies echt voor planten die het goed doen in de schaduw of halfschaduw

Ook bij de planten kun je het beste kiezen voor juist wat grotere items. Kies liever voor één grote plant in plaats van vijf kleinere plantjes. Het laat je ruimte er groter uitzien en bovendien staat het ook nog luxe. 

In een kleine patio kun je ook denken aan een kleine boom. Dit geeft direct de sfeer van een 'echte' tuin. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Deze 5 prachtige bomen zijn perfect geschikt voor een kleine tuin

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De beplanting in de kleine patio

Zo weer terugverdient

Natuurlijk ga jij jarenlang genieten van je eigen plekje. Maar ook fijn om te weten dat zo'n binnentuin of patio ook zichzelf weer terugverdient. Uit onderzoek blijkt dat je huis meer waard wordt met een patio. Toch fijn om te weten! 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore